Hlavní obsah

Korea byla součástí Číny, prohlásil pomýleně Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Prezident USA Donald Trump poskytl rozhovor listu The Wall Street Journal. Došlo také na Severní Koreu a Čínu, jejíhož prezidenta Trump o týden dříve hostil. V interview, které proběhlo před pár dny, Trump otevřeně přiznal, že mu čínský prezident Si Ťin-pching deset minut vysvětloval historii čínsko-korejských vztahů, a tím mu pomohl otevřít oči. Trump přitom bezelstně dodal, že Korea bývala součástí Číny. To ale nikdy nebyla.

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Si dal Trumpovi malou přednášku hned v první večer své návštěvy, když jeho americký hostitel stočil hovor k jaderné Severní Koreji, které Trumpova vláda vzkazuje, že jí s ní došla trpělivost.

„On mi pak podal dějinný výklad o Číně a Koreji. Ne o Severní Koreji, ale o Koreji. A víte, mluvíte o tisících let a mnoha válkách. A Korea ve skutečnosti byla součástí Číny. Po deseti minutách naslouchání jsem si uvědomil, že to není tak jednoduché,“ řekl Trump.

Prezident pomýlený výrok o čínské území kontrole Koreje novinám řekl už minulou středu, ale teprve teď si tohoto konkrétního detailu všimla velká americká média, neboť o něm v úterý informoval server Quartz a vzbudil pozornost a rozhořčení v Jižní Koreji.

Co mu řekl a jak to pochopil?

Samotné sdělovací prostředky se staví rezervovaně k tomu, že by čínský prezident něco takového Trumpovi řekl. Ačkoliv Čína historicky považovala území Koreje za své vazalské území a v současnosti v ní podle britského listu The Daily Telegraph sílí skupina nacionalistů, kteří tvrdí, že Korea byla součástí, Čína nikdy území Koreje přímo neovládala a nespravovala, navzdory opakovaným invazím už z doby před Kristem. Si ale mohl mluvit o historickém vlivu Číny anebo mohl udělat chybu překladatel.

Každopádně Trump informaci takto přijal, protože v rozhovoru pro Wall Street Journal nepřipojil vlastní komentář, že by měl na věc jiný názor.

Nevyzná se v tom

„Mám podezření, že pan Si ve výsledku řekl, že Korea byla součástí Číny, protože byla historicky převážně pod čínským vlivem, a pan Trump to spolkl,“ komentoval záležitost jihokorejský velvyslanec v Londýně a někdejší šéf jihokorejských tajných služeb Ra Čong-jil. „To jenom ukazuje jeho šokující neznalost situace v severovýchodní Asii. Pro nás je to velmi zneklidňující,“ dodal na Trumpovu adresu.

Bílý dům ani Peking se ke kauze nevyjádřily.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Reklama

Související články

Trump čeká čínského prezidenta

Obchodní vztahy a Severní Korea – to budou asi nejpalčivější témata z těch, která budou při svém prvním setkání tváří v tvář probírat americký prezident Donald...

Výběr článků

Načítám