Hlavní obsah

Írán podle Trumpovy administrativy plní podmínky jaderné dohody

Washington

Teherán podle hodnocení administrativy amerického prezidenta Donalda Trumpa plní podmínky mezinárodní dohody o íránském jaderném programu, takže Washington pokračuje v uvolňování sankčního režimu. V informačním dopise adresovaném předsedovi Sněmovny reprezentantů Paulu Ryanovi to uvedl americký ministr zahraničí Rex Tillerson.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Ministr zahraničí USA Rex Tillerson

Článek

Tillerson rovněž Ryanovi sdělil, že vláda provádí rozsáhlou prověrku dohody, aby zjistila, zda postupné rušení sankcí je v americkém zájmu. Šéf diplomacie USA rovněž poznamenal, že Írán zůstává předním podporovatelem terorismu.

Administrativa má povinnost každých 90 dní informovat Kongres o tom, zda Írán plní mezinárodní úmluvu. Pro Trumpovu vládu bylo toto hodnocení vůbec první.

V červenci 2015 uzavřel Írán jadernou dohodu se Spojenými státy, Ruskem, Čínou, Británií, Francií a Německem. Teherán za ústupky ve svém jaderném programu dosáhl zrušení hospodářských sankcí. Trump ujednání s Íránem ve své kampani ostře kritizoval s tím, že by se měla podle něj dojednat smlouva nová.

Reklama

Související témata:

Související články

USA uvalily nové sankce na Írán

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa v reakci na další zkoušku íránské balistické střely uvalila na Teherán nové ekonomické sankce. Na seznamu...

Výběr článků

Načítám