Hlavní obsah

Ani Hitler nepoužil plyn jako Asad, řekl Trumpův mluvčí. Na Cyklon B zapomněl

Washington

Ne zcela fundované historické přirovnání zvolil mluvčí Bílého domu Sean Spicer, když na úterní tiskové konferenci prohlásil, že ani nacistický vůdce Adolf Hitler se nesnížil k tomu, aby během druhé světové války použil chemické zbraně. Okomentoval těmito slovy chemický útok v Sýrii, za který USA připisují odpovědnost režimu tamního prezidenta Bašára Asada.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

mluvčí Bílého domu Sean Spicer

Článek

Na následnou žádost novinářky o upřesnění, co přirovnáním k Hitlerovi myslel, vysvětlil, že nacistický vůdce nikdy chemický arzenál nenasadil způsobem jako Asad.

„Mám na mysli sarin, nikdy plyn nepoužil proti vlastní lidem způsobem, jako to činí Asad,” vysvětlil Spicer.

Další novináři v sále k tomu namítli, že Hitler využíval jedovatý plyn k holokaustu, konkrétně kyanovodík Cyklon B.

„Ne ale jako Asad, kdy plyn shazoval ve městech na nevinné obyvatele,” zamotal se do odpovídání Spicer, z jehož vyjádření by tak mohlo plynout, že lidé zavraždění v plynových komorách nebyli nevinní.

Stanice CNN k tomu připomněla, že se většina historiků shoduje na tom, že nacistické Německo sice nepoužilo chemické zbraně na bitevním poli, nicméně v plynových komorách ve vyhlazovacích táborech byly zplynovány milióny lidí.

Reklama

Související články

V Sýrii padli další dva ruští vojáci

Při bojích v Sýrii přišli o život další dva ruští vojáci, třetí byl těžce zraněn. S odkazem na ruské ministerstvo obrany to v úterý uvedla agentura TASS....

V Sýrii zabíjel sarin, potvrdila Ankara

Laboratorní testy prokázaly, že v Chán Šajchúnu byl 4. dubna při útoku použit nervový plyn sarin, který zabil skoro sto lidí. V úterý to řekl turecký ministr...

Výběr článků

Načítám