Hlavní obsah

Hloupý vůdce, neútoč na Sýrii, vyzýval Trump Obamu v září 2013

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V reakci na útok chemickými zbraněmi nařídil minulý týden americký prezident Donald Trump útok na základnu syrské armády. Když však v podobné situaci uvažoval o něčem podobném předchozí prezident Barack Obama, Trump ho od toho zrazoval. „Ještě jednou – našemu velmi hloupému vůdci – neútočte na Sýrii!“ napsal v září 2013 v jednom z mnoha několika podobně vyznívajících vzkazů na Twitteru.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Bývalý prezident Barack Obama a současný prezident Spojených států Donald Trump.

Článek

„Pokud tak učiníte, stanou se mnohé velmi špatné věci a USA nebudou mít z boje nic!“ naléhal ve tweetu, který napsal úplně celý velkými písmeny.

Obama tehdy Asadovi hrozil leteckými údery, nasadí-li chemické zbraně proti vlastním obyvatelům. Když Asad nasazením chlóru „červenou linii“ překročil, tehdejší šéf Bílého domu vojenské řešení zavrhl.

Ačkoliv se na podzim 2013 Trump vyjadřoval takto, v posledních dnech Obamu naopak kritizoval jako nerozhodnutého váhavce, jehož „slabost” dostala Sýrii do současného stavu.

„Ještě jednou našemu velmi hloupému vůdci, neútočte na Sýrii - pokud tak učiníte, stanou se mnohé velmi špatné věci a USA nebudou mít z boje nic!”

Útoku USA předcházela zpráva o použití chemických zbraní v Sýrii. Při útoku bylo v úterý zasaženo město Chán Šajchún, kde zemřelo přes 80 lidí a kolem čtyř set bylo zraněno. Mezi oběťmi je podle posledních zpráv 27 dětí. Z provedených pitev vyplývá, že lidé byli vystaveni sarinu. Útok se připisuje syrské armádě. Ta to ale popírá. [celá zpráva]

Americká armáda na Trumpův příkaz, který prezident vydal bez souhlasu Kongresu, v pátek zaútočila střelami Tomahawk na syrskou základnu Šajrát, kde poničila letadla a infrastrukturu. Rusko a Írán, což jsou syrští spojenci, následně pohrozily Spojeným státům ozbrojeným konfliktem, jestli ještě zasáhnou proti Asadovu režimu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Po útoku USA na Sýrii zdražila ropa a zlato

Po útoku Spojených států na vojenskou základnu v Sýrii v pátek stouply ceny ropy. Zdražují také tzv. bezpečná aktiva, jako zlato nebo japonský jen, uvedl...

Výběr článků

Načítám