Hlavní obsah

Republikáni sáhli k „jadernému řešení”, Trumpova soudce prosadí prostou většinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Republikáni v americkém Senátu ve čtvrtek porušili dlouholetou tradici a schválili změnu pravidel, která umožní přijmout nominaci soudce Neila Gorsuche do nejvyššího soudu prostou většinou hlasů. Demokratům se v důsledku této volby nepodaří zabránit senátnímu plénu v rozhodujícím hlasování, v němž se očekává úspěch kandidáta nominovaného prezidentem Donaldem Trumpem.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Neil Gorsuch na archivním snímku

Článek

Republikáni odsouhlasili použití takzvaného „jaderného” řešení poměrem hlasů 52 ku 48, což přesně odpovídá poměru hlasů mezi stranami. Zcela výjimečně používanou variantu hlasování, kterou politici přirovnávají ke krajní možnosti jaderného vojenského útoku, inicioval vůdce senátní většiny Mitch McConnel, jehož k tomu vyzval Trump.

Pokud by k této možnosti prezidentova strana nesáhla, musela by se pro Gorsuche jako v ostatních případech kandidátů do nejvyššího soudu vyslovit třípětinová většina - tedy 60 senátorů. Při téměř jednomyslném demokratickém odporu by v takovém případě byl jeho úspěch prakticky vyloučen.

Soud bude opět kompletní

Nový soudce má nahradit loni zesnulého Antonina Scaliu, který stejně jako Gorsuch patřil ke konzervativně smýšlejícím právníkům. Devítičlenná nejvyšší soudní instance Spojených států bude Gorsuchovým nástupem opět úplná. Devětačtyřicetiletý bývalý federální odvolací soudce je znám jako obránce náboženských svobod a zastánce soudního přezkumu vládních regulací.

Gorsuchovým zvolením budou mít v nejvyšším soudu stejně jako za Scalii konzervativci převahu pět ku čtyřem, což se demokratům nelíbí. Opoziční zákonodárci proto pomocí dlouhého projevu jednoho z nich více než 15 hodin blokovali jednání a odhlasovali, že obstrukce budou pokračovat. [celá zpráva] To jim však následné rozhodnutí prosazené republikány překazilo.

Debata v Senátu bude časově omezena, což umožní uskutečnit konečné hlasování do pátku, kdy senátoři zasedají naposledy před dvoutýdenní přestávkou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám