Hlavní obsah

Soud na Havaji na neurčito prodloužil neplatnost Trumpova protiimigračního dekretu

– Honolulu

Federální soud amerického státu Havaj prodloužil na neurčito příkaz, který pozastavil platnost protiimigračního dekretu vydaného v březnu prezidentem Donaldem Trumpem. Podle soudce bude příkaz platit do doby, než se rozhodne o osudu žaloby, která označuje Trumpův krok za diskriminaci muslimů.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Soudce Derrick Watson ve středu nahradil svůj dosud platící dočasný příkaz permanentním opatřením znemožňujícím uvedení Trumpova dekretu do praxe.

Rozhodl se tak krátce poté, co vyslechl argumenty právníků obou stran. Zatímco podle právníků státu Havaj je třeba zajistit, aby dekret neohrožoval ústavní práva muslimů, advokáti Trumpovy vlády oponovali, že prodloužení soudního příkazu omezí prezidentovy možnosti chránit bezpečí Američanů.

Ministerstvo spravedlnosti se chce verdiktu bránit, uvedlo ve svém prohlášení: „Exekutivní nařízení bezvýhradně spadá do (prezidentovy) zákonné pravomoci hájit bezpečnost naší země a ministerstvo (spravedlnosti) bude pokračovat v obraně tohoto exekutivního nařízení před soudy."

Právě snížením rizika teroristických útoků na americkém území šéf Bílého domu podpis příkazu dočasně zastavujícího vydávání víz občanům šesti většinově muslimských zemí zdůvodňoval. Již původní dočasné pozastavení platnosti dekretu Trump v polovině března kritizoval jako bezprecedentní soudní přestřelení.

Dekret, který Trump podepsal 6. března, na tři měsíce pozastavuje vydávání nových víz občanům Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Súdánu a Sýrie s tím, že dříve vydaná víza zůstávají v platnosti. Přerušuje rovněž program přijímání uprchlíků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám