Hlavní obsah

Trumpův tým byl „monitorován“. Prý ale jen náhodou, tvrdí republikánský šéf výboru

Právo, CNN, DPA, mcm
Washington

„Monitorování“ komunikace lidí z okolí prezidenta USA Donalda Trumpa prováděly od loňského listopadu do ledna americké tajné služby. V noci na pátek to oznámil republikán Devin Nunes, šéf bezpečnostního výboru Sněmovny reprezentantů. Podle něj bylo monitorování náhodné a neznamenalo porušení zákona.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump a jeho tým

Článek

„Čerstvě jsem potvrdil, že při řadě příležitostí sbíralo zpravodajské společenství informace o jedincích z USA zapojených do Trumpova přechodu (do funkce prezidenta),“ řekl Nunes.

„To, co jsem četl, mne znepokojuje a myslím, že by to mělo znepokojovat prezidenta a jeho tým,“ sdělil. Dodal, že nemůže vyloučit, že sledování se týkalo i Trumpovy komunikace a že do něj nebyli zapojeni vysocí činitelé Obamovy vlády.

Republikán prohlásil, že tyto skutečnosti zjistil ze zpráv zpravodajců, jež „odmaskovávaly“ jména lidí z Trumpova okolí. Podle předpisů mají být jména Američanů zachycená při monitoringu „zamaskována“ tak, aby se při sdílení informací nedala zjistit jejich totožnost. Platí to samozřejmě jen pro ty, na něž nepadá žádné podezření.

Prezident se tím cítí „ospravedlněn“

Trumpovi lidé byli zachyceni v rámci tzv. doprovodného shromažďování. To znamená, že jejich jména se objevila v navzájem nesouvisejících sledováních, v nichž oni sami nehráli žádnou roli. Republikán nepřímo kritizoval zpravodajce – řekl, že informace o nich byly v rámci špionážních služeb „rozsáhle šířeny“.

Je to možná legální, ale nevím, zda je to správné. A nemyslím, že by s tím byl americký lid spokojen.
Devin Nunes, šéf bezpečnostního výboru Sněmovny reprezentantů

Politik zdůrazňoval, že Trumpův tým nebyl terčem sledování a že informace byly získány neúmyslně. Podtrhl, že zachycená komunikace nebyla získána napíchnutím na Trumpovy telefony nebo přímým sledováním jej a jeho lidí. Zároveň dodal: „Je to možná legální, ale nevím, zda je to správné. A nemyslím, že by s tím byl americký lid spokojen.“

Jeho poznámky přicházejí ve chvíli, kdy nekončí poprask nad Trumpovým obviněním, že ho bývalý prezident Barack Obama nechal odposlouchávat. Agentura Bloomberg proto Nunese obvinila, že „se pokouší zajistit Trumpovi krytí na obvinění z odposlechu“ Obamou.

Nunes však v jistém ohledu neřekl nic nového. Už od pádu prezidentova bezpečnostního poradce Michaela Flynna je jasné, že někteří Trumpovi lidé uvázli v hledáčku tajných služeb. Přesto Trump na dotaz novinářů, zda se novými zjištěními cítí „ospravedlněn“, prohlásil: „Do jisté míry ano. Velmi oceňuji fakt, že zjistili, co zjistili,“ dodal.

Vysoce postavení demokraté naopak odsoudili skutečnost, že Nunes šel se svým zjištěním za Trumpem a že neinformoval nejdříve bezpečnostní výbor. Zároveň ujišťovali, že „to jistě neznamená, že prezident byl odposloucháván svým předchůdcem“, jak řekl demokrat Adam Schiff. Ten také vyzval k nahrazení Nunesova výboru nezávislým komitétem.

CNN: Ladili své postoje s Rusy

Americká bezpečnostní služba FBI má informace, které naznačují, že lidé spjatí s Trumpem „komunikovali s podezřelými ruskými operativci, možná aby sladili uvolnění informací poškozujících kampaň Hillary Clintonové“. Oznámila to ve čtvrtek televize CNN.

Foto: koláž Novinky.cz

Získané informace prý zahrnují „zpravodajství od lidí, záznamy o cestách, podnikání a telefonátech a zprávy o osobních setkáních“. To vše prý budí podezření, ale zdroje CNN se neshodují v tom, co tato zjištění vlastně říkají.

CNN citovala jeden z nich, podle nějž informace ukazují, že „lidé spojení s (Trumpovou) kampaní byli v kontaktu, a zdá se, že dávali svolení k uvolnění informací“. Druhý zdroj ale řekl, že takový závěr je „předčasný“, protože získané informace jsou nepřímé a podružné.

Zprávy z FBI se objevují dva dny poté, co její šéf James Comey oznámil, že služba zkoumá aktivity Trumpovy kampaně, protože její agenti získali „důvěryhodná obvinění z deliktů“ a „rozumnou základnu pro podezření, že nějaký Američan mohl jednat jako agent cizí mocnosti“. Bílý dům vzápětí popřel jakékoli spiknutí s Rusy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám