Hlavní obsah

FBI o žádném sledování Trumpa Obamou neví

Washington
Aktualizováno

Neexistují důkazy o tom, že by exprezident Barack Obama dal loni odposlouchávat současnou hlavu USA Donalda Trumpa, jak před časem prohlásil sám Trump. Před výborem pro tajné služby americké Sněmovny reprezentantů to řekl ředitel Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Ředitel FBI James Comey při slyšení ve zpravodajském výboru Sněmovny reprezentantů

Článek

„Nemáme žádnou informaci, která by to potvrzovala, nemáme žádnou informaci potvrzující ty tweety. Všechno, co vám mohu říciaYKKKKKKKUJHU V , je to, že nemáme žádnou informaci, které je potvrzují,“ prohlásil Comey v narážce na to, že Trump své nařčení pronesl na sociální síti.

Prezident na Twitteru současně naznačil, že by Obama mohl být stíhán. Obama to označil za lež, přesto nedávno Bílý dům svoje tvrzení rozvedl tvrzením, že si Obama ke sledování Trumpova ústředí Trump Tower v New Yorku loni v říjnu nevybral americké služby, nýbrž britskou tajnou službu GCHQ. Ta byla výjimečně nucena veřejně reagovat a uvedla, že je to naprostý nesmysl. [celá zpráva]

Šéf amerického Národního bezpečnostního úřadu (NSA) admirál Michael Rodgers k tomu při pondělním slyšení ve sněmovním výboru potvrdil, že jeho úřad nemá jediný náznak, že by údajné sledování pro Obamu vykonávali Britové.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Prezident Barack Obama se zdraví s nastupujícím prezidentem Donaldem Trumpem před ceremoniálem u Kapitolu.

Trumpovo nařčení o odposlouchávání už dříve odmítly zpravodajské výbory Sněmovny reprezentantů i Senátu. Šéf sněmovního výboru David Nunes nicméně připustil, že se lidé z Trumpova okolí mohli ocitnout ve výsledcích pátrání po údajných ruských snahách ovlivnit dění před listopadovou volbou prezidenta.

Comey v pondělí ve sněmovně potvrdil, že FBI se podezřeními ze styků Trumpova okolí s ruskou stranou zabývá. Už dříve musel z pozice Trumpova bezpečnostního poradce odstoupit Michael Flynn, protože zatajil schůzky s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem. [celá zpráva]

Jak Comey, tak Rodgers potvrdili, že tajné služby jsou stále přesvědčeny, že se Rusové snažili před volbami poškodit demokratku Hillary Clintonovou a dopomoci k vítězství Donaldu Trumpovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám