Hlavní obsah

Televize zveřejnila část Trumpova daňového přiznání z roku 2005

– Washington • Aktualizováno

Americká televize MSNBC získala dvě stránky daňového přiznání současného prezidenta USA Donalda Trumpa za rok 2005 a zveřejnila je na svých stránkách. Bílý dům v reakci na to vydal prohlášení, podle kterého Trump v onom roce zaplatil daň 38 miliónů dolarů (967 miliónů Kč) z příjmu přes 150 miliónů dolarů (zhruba 3,75 miliardy Kč). Údaje o svých daních Trump dlouhodobě odmítá zveřejnit.

Foto: Saul Loeb, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Moderátorka televize MSNBC Rachel Maddowová uvedla, že jí dokumenty předal novinář David Cay Johnston, který je prý našel ve své poště. Johnston v rozhovoru s Maddowovou naznačil, že je možné, že mu formulář poslal sám Trump.

K takovému vysvětlení se kloní i právník Richard Painter, který působil jako poradce pro etické záležitosti v administrativě prezidenta George Bushe. Upozornil totiž, že dokument je označen jako kopie určená klientovi a že to není formulář zaslaný finančnímu úřadu.

„To není kopie dokumentu zaslaného na adresu finančního úřadu. Nechal to snad uniknout on sám (Trump)?” napsal na Twitteru Painter.

Trump dlouhodobě odmítá svá daňová přiznání zveřejnit s tím, že procházejí auditem daňového úřadu. Podle expertů ale audit zveřejnění těchto dokumentů nebrání.

Američtí prezidenti v uplynulých desetiletích svá daňová přiznání běžně zveřejňovali.

Bílý dům: Zveřejněním porušujete zákon

Bílý dům zveřejnění dokumentů na stránkách MSNBC označil za nezákonné.

„Vy víte, jak zoufale toužíte po sledovanosti, když jste ochotni porušit zákon kvůli příběhu o dvou stránkách daňového přiznání z doby před více než deseti lety,” uvedl Bílý dům.

Neautorizované zveřejnění daňového přiznání je trestný čin, za který hrozí trest odnětí svobody až na pět let a pokuta až 5000 dolarů, upozornila agentura AP. Maddowová nicméně uvedla, že MSNBC uplatnila právo zveřejnit informace v obecném zájmu zakotvené v prvním dodatku ústavy.

Anketa

Mají voliči právo vidět daňová přiznání prezidenta?
Ano
85,6 %
Ne
14,4 %
Celkem hlasovalo 856 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám