Hlavní obsah

Trumpa mimořádně znepokojil únik informací CIA

Washington
Aktualizováno

Prezident Donald Trump je „mimořádně znepokojen” problémy, které má Ústřední zpravodajská služba (CIA) se zabezpečením svých dokumentů, uvedl mluvčí Bílého domu Sean Spicer. Na 8000 údajných dokumentů CIA v úterý publikoval radikální investigativní server WikiLeaks. CIA už vyjádřila obavy, že únik jejích dokumentů ohrožuje životy jejích tajných agentů a pomáhá protivníkům USA.

Foto: Jonathan Ernst/File Photo, Reuters

Prezident Donald Trump v Oválné pracovně Bílého domu

Článek

Nová americká vláda hodlá být vůči původcům úniku informací nesmlouvavá, řekl mluvčí. "Kdokoli pustí na veřejnost utajovanou informaci, bude čelit nejpřísnějším zákonům. Po takových lidech půjdeme a budeme je stíhat s plným využitím právních možností," řekl Spicer.

Mluvčí odmítl potvrdit pravdivost tvrzení obsažených v publikovaných dokumentech. Poukázal nicméně na to, že k jejich úniku došlo ještě za dřívější vlády Baracka Obamy.

Bílý dům komentoval novou aféru WikiLeaks krátce poté, co Trump obvinil svého předchůdce ve funkci Baracka Obamu, že během loňské volební kampaně nechával odposlouchávat jeho telefony. Tvrzením se nyní zabývají kongresové výbory pro kontrolu tajných služeb.

Spicer dnes v této souvislosti prohlásil, že není důvod pro spekulace, že by sám Trump byl předmětem jakéhokoli vyšetřování ze strany ministerstva spravedlnosti USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám