Hlavní obsah

Trump se obul do Obamy, že propustil teroristy. Jenže to udělal Bush

Washington

Americký republikánský prezident Donald Trump v úterý na Twitteru mylně obvinil svého demokratického předchůdce Baracka Obamu, že propustil z kontroverzní americké věznice Guantánamo na Kubě 122 lidí, kteří se později zapojili do teroristických či povstaleckých aktivit. Obama jich ale propustil jen devět, zbytek se dostal na svobodu už za republikánské administrativy George W. Bushe.

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

„122 brutálních vězňů, které propustila z Guantánama Obamova administrativa, se vrátilo na bojiště. Další strašlivé rozhodnutí!” napsal na svém twitterovém účtu Trump, který v posledních dnech útočí na Obamu, jako by boj o Bílý dům teprve vrcholil. Trump však v křesle amerického prezidenta sedí už od konce ledna.

Se svým posledním tweetem ale poněkud přestřelil. Podle loňské zprávy úřadu ředitele amerických tajných služeb (DNI) se na svobodu za Obamy dostalo pouze devět zadržovaných, kteří se později zapojili do boje na straně džihádistů. Zbylých 113 propustil republikánský prezident George Bush mladší.

Prezident Trump žádný zdroj svého tvrzení neuvedl, ale americká média si všimla, že zmíněný tweet napsal zhruba půl hodinu poté, co jeho oblíbená stanice Fox News na Twitteru informovala o muži propuštěném z Guantánama, kterého Američané zabili při náletu v Jemenu.

Televize Fox News v tweetu připomněla, že se k terorismu se vrátilo nejméně 122 vězňů zadržovaných na Guantánamu.

Zmíněná zpráva DNI vychází z údajů dostupných v červenci 2016. Podle tohoto dokumentu je potvrzené, že 122 z 693 propuštěných vězňů se přidalo k teroristům. Dalších 86 propuštěných z Guantánama DNI podezřívá, že se mohli přidat k teroristům, 75 z nich se dostalo na svobodu za Bushe a jen 11 za Obamy.

Trump v poslední době Obamu obvinil, že ho nechal odposlouchávat, ani to však nepodložil žádnými fakty. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám