Hlavní obsah

Oddělení matek od dětí. Tak chtějí USA trestat nelegální migraci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa přichází s dalším návrhem na zpřísnění postupu vůči ilegálním migrantům. Ministerstvo vnitřní bezpečnosti zvažuje, že v případě nelegálního překročení hranice rozdělí matky a děti, napsal server Die Welt. Návrh má mít odstrašující účinek, má odradit od toho, aby s dětmi nelegálně migrovaly do Spojených států.

Foto: Antonio Parrinello, Reuters

Žena s dítětem v sicilském přístavu Augusta

Článek

„Cílem je odradit ženy od toho, aby s dětmi nelegálně migrovaly do Spojených států," píše se v materiálu ministerstva. Zmíněný návrh předpokládá, že ženy by po zadržení vyčkaly na výsledek azylového řízení v detenčním středisku. Děti by byly předány buď do ústavní péče, nebo v případě, že by ženy měly v USA příbuzné s legálním pobytem, děti by se předaly jim, aby se o ně postarali.

Dosud praxe funguje tak, že když přijde rodina nelegálně do USA, jsou ženy obyčejně po zadržení obratem propouštěny a během azylového i deportačního řízení zůstávají na svobodě.

Prezident Donald Trump tuto praxi kritizoval a vyzval k jejímu zrušení. Republikáni v Kongresu tvrdí, že ženy se na mnohdy nebezpečnou cestu přes hranice s dětmi vydávají proto, že s tímto postupem počítají. Tedy že budou po případném zadržení rychle propuštěny a deportační řízení potrvá roky.

Anketa

Návrh na oddělení matek od dětí je postup proti ilegální migraci
Příliš drastický
26,3 %
Adekvátní
73,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3693 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám