Hlavní obsah

Více než polovina Američanů se za Trumpa stydí, napovídá průzkum

Washington

Více než polovina Američanů se stydí za svého prezidenta, pokládá ho za nepoctivého a nevěří, že je schopen řádně vést zemi. Vyplývá to z únorového výzkumu agentury McClatchy-Marist, která se dotazovala více než tisícovky respondentů. Na průzkum upozornil deník The Washington Post.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Na dotaz, zda je jim stydno z toho, že v Oválné pracovně Bílého domu usedl Donald Trump, odpovědělo kladně 58 procent respondentů. O prezidentově poctivosti pochybuje 55 procent oslovených. Ve stejném poměru Američané odpovídali také na otázku, zda má Trump vůdcovské schopnosti.

Poměrně lépe dopadlo hodnocení inteligence. Na 58 procent respondentů se domnívá, že Donald Trump inteligentní je. Naopak 60procentní většina účastníků výzkumu uvedla, že s prezidentem nesdílí stejné hodnoty. Američané jsou zároveň z 57 procent přesvědčeni, že prezident jejich zemi rozděluje.

Republikáni i demokraté mají jasno

Zcela odlišně výsledky průzkumu vypadají, pokud respondenty rozdělíme na republikány a demokraty. V případě prvního tábora jsou na svého prezidenta hrdé více než tři čtvrtiny oslovených, druhá voličská skupina odpovídala v opačném gardu. A takřka stejně ostrý názorový rozdíl mezi voliči demokratů a republikánů je patrný i z odpovědí na ostatní položené otázky.

Telefonický průzkum se uskutečnil ve dnech 15. až 19. února letošního roku na reprezentativním vzorku 1073 lidí. Odhadovaná statistická odchylka jsou tři procentní body na jednu či druhou stranu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám