Hlavní obsah

Trump vysvětlil svůj výrok o Švédsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump v neděli vysvětlil svůj výrok o Švédsku. Prezident předchozí den naznačil, že se tam v pátek večer stal bezpečnostní, možná teroristický incident. Trump ale pouze na základě televizní reportáže mluvil o bezpečnostních rizicích souvisejících s migranty ve Skandinávii.

Foto: ČTK/AP

Prezident USA Donald Trump

Článek

„Podívejte se, co se dělo minulou noc ve Švédsku,“ prohlašoval Trump na sobotním setkání s příznivci na Floridě. „Švédsko. Kdo by tomu věřil? Švédsko. Přijali velké počty. Mají problémy, o jakých by si nikdy nemysleli, že jsou možné,“ dodal.

Americký prezident tím vyvolal vlnu spekulací, protože nikdo o žádném teroristickém nebo vážném bezpečnostním incidentu ve Švédsku nevěděl. „Snažíme se získat vyjasnění,“ informovala novináře mluvčí švédského ministerstva zahraničí Catarina Axelssonová.

Trump svá slova vysvětlil v neděli: „Můj výrok ohledně toho, co se děje ve Švédsku, souvisel s reportáží vysílanou televizí Fox News a týkající se imigrantů a Švédska.“

Mluvčí Bílého domu dodala, že prezident mluvil obecně o zločinnosti přistěhovalců.

Jak ale upozornila televize CNN, zločinnost ve Švédsku v posledních letech klesá, i přesto, že do Švédska zejména předloni přišlo velké množství migrantů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám