Hlavní obsah

Z mysu Canaveral odstartoval Falcon 9, poprvé od exploze

Z kosmodromu na floridském mysu Canaveral v neděli úspěšně odstartovala raketa Falcon 9 americké soukromé společnosti SpaceX. Pro Falcon 9 je to první let z mysu Canaveral od loňského září, kdy tam raketa stejného typu při předletovém testu explodovala na odpalovací rampě. Letos v lednu již raketa Falcon 9 úspěšně odstartovala z kalifornské Vandenbergovy základny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Úspěšný start rakety Space XVideo: Reuters

 
Článek

Start byl původně plánován na sobotu, ale krátce před zážehem motorů byl kvůli možné závadě na systému vektorové kontroly tahu zastaven.

Raketa do kosmu vynesla vesmírnou loď Dragon, na jejíž palubě jsou nejen zásoby pro posádku Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), ale i vědecké přístroje. U komplexu loď zakotví ve středu.

Podle plánu se rozložily solární panely

SpaceX krátce po startu oznámil, že Dragon dosáhl správné stanovené oběžné dráhy a že úspěšně rozložil solární panely. Firma také na Twitteru napsala, že první stupeň nosné rakety přistál ve stanovené zóně. Společnost chce použité stupně znovu využívat, aby lety zlevnila.

Společnost SpaceX, za kterou stojí podnikatel Elon Musk, plánuje letos vyslat na oběžnou dráhu 27 raket, což je trojnásobek loňského počtu. Vedle komerčních projektů je firma i jednou ze dvou společností, které si americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) vybral pro přepravu nákladu k ISS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám