Hlavní obsah

Zničili jsme velitelství Islámského státu v Mosulu, oznámila koalice pod vedením USA

Mezinárodní koalice vedená Spojenými státy oznámila, že se jí podařilo zlikvidovat budovu nemocničního zařízení v západním Mosulu, ve které mělo sídlit velitelství Islámského státu. Jeho zástupci tvrzení zpochybnili a uvedli, že při pátečním náletu koalice zahynulo 18 lidí, většinou žen a dětí, sdělila v sobotu agentura Reuters.

Foto: Khalid Al-Mousily, Reuters

Američtí vojáci z 2. brigády 82. vzdušné výsadkové divize na základně severně od Mosulu u děla

Článek

Zprávu Islámského státu nebylo podle Reuters možné ověřit, protože nezávislá média nemají do západní části města přístup.

„Díky zpravodajské činnosti, sledování a průzkumům bylo zjištěno, že IS neužívá budovu k medicínským účelům a že na místě nejsou žádní civilisté,“ uvedla koalice v prohlášení.

Nálet na budovu následoval po informacích, že se radikálové z Islámského státu pohybují mezi civilisty v západním Mosulu a shromažďují zbraně v nemocnicích, školách, mešitách a kostelech, aby se vyhnuli zaměření.

Ofenzíva s cílem osvobodit Mosul z držení Islámského státu, jeho poslední velké državy v Iráku, začala v říjnu. Z města od té doby uprchlo kolem 200 tisíc lidí, zhruba 46 tisíc z nich se již vrátilo zpět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám