Hlavní obsah

Mexičané vytvořili na hranici lidský řetěz na protest proti zdi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky lidí v mexickém pohraničním městě Ciudad Juárez vytvořily v pátek lidský řetěz na protest proti plánům amerického prezidenta Donalda Trumpa postavit na hranici Mexika a Spojených států zeď. Podle Trumpa je výstavba zdi nutná, aby zabránila nekontrolované migraci a pašování drog.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidský řetěz na hranici USA a Mexika jako protest proti zdiVideo: Reuters

 
Článek

Před zraky amerických pohraničníků demonstranti vytvořili symbolickou „lidskou zeď“ v délce asi 1,5 kilometru, napsala agentura AFP. Studenti, ale také místní politici a další občané se shromáždili na břehu řeky Rio Grande, která město Ciudad Juárez odděluje od amerického města El Paso.

Jedno město

„Ciudad Juárez a El Paso jsou jedno a to samé město, nás nikdy nerozdělí,“ prohlásil Oscar Leeser, starosta El Pasa, který se narodil v Mexiku a do Spojených států imigroval se svou rodinou v devíti letech.

Trump vybudování zdi slíbil voličům už během volební kampaně a krátce po svém nástupu do Bílého domu vydal exekutivní příkaz ke stavbě. Zeď má být 3200 kilometrů dlouhá. Mexiko výstavbu zdi dlouhodobě odmítá.

„Spousta z nás má v El Pasu rodinu nebo tam půjde studovat. Řada lidí tam také denně dojíždí do práce,“ uvedl jeden z demonstrantů, 34letý sociální pracovník Leo Alvarez.

Reklama

Související témata:

Související články

Trump nařídil postavit zeď

Prezident USA Donald Trump ve středu podepsal výnos týkající se přistěhovalectví a pohraniční bezpečnosti. Součástí je plán na stavbu zdi podél mexické...

Výběr článků

Načítám