Hlavní obsah

Smrtící půvab. Sličné špiónky jsou Kimovou tajnou zbraní

– Soul

Pokud jde o zbraně, mluví se v souvislosti se Severní Koreou především o balistických střelách, které se režim Kim Čong-una snaží vyvinout tak, aby mohly nést jaderné hlavice. Skutečnou elitní zbraní poslední stalinistické země světa jsou ale dlouhodobě půvabné a především smrtonosné Kimovy špiónky, všímá si agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Jedna ze zadržených žen na letišti v Kuala Lumpur

Článek

Svou oddanost a spolehlivost prokázaly severokorejské tajné agentky už několikrát. A to za hranicemi své izolované vlasti. Například při pumovém atentátu na jihokorejský dopravní letoun, svádění vysoce postavených důstojníků nebo návratu do Severní Koreje v miniaturní ponorce.

Zatím poslední úspěšnou misi si Kimovy agentky s největší pravděpodobností připsaly tento týden. Dvě sličné dívky asijského vzezření v úterý přímo v odletové hale mezinárodního letiště v Kuala Lumpuru sprovodily ze světa staršího bratra severokorejského diktátora Kim Čong-nama. [celá zpráva]

Podle prvotních zpráv ho zavraždily otrávenou jehlou, později se objevily zprávy, že mu chrstly jed do obličeje a policii se v souvislosti s atentátem podařilo zadržet dvě ženy a jednoho muže.

I přesto, že jsou Kimovy agentky obestřeny tajemstvím, tu a tam se nějakou podaří polapit a veřejnost se její příběh dozví.

Atentát v letadle

V listopadu 1987 uložili dva severokorejští agenti, kteří se vydávali za otce s dcerou, časovanou bombu do jihokorejského letadla, které letělo z Bagdádu do Soulu s mezipřistáním v Abú Zabí. Letoun se zřítil u pobřeží Barmy a na jeho palubě zahynulo podle jihokorejských vyšetřovatelů všech 115 lidí.

Foto: Kim Kyung-hoon, ČTK/AP

Špiónka Kim Hjon-hui zadržená v roce 1987

Když oběma agentům, kteří cestovali s japonskými pasy, hrozilo na letišti v Bahrajnu zatčení, 72letý agent spáchal sebevraždu spolknutím kyanidu, který měl ve špičce cigarety. Ženě v tom policisté včas zabránili.

Poté co byla vydána do Soulu, agentka Kim, jíž bylo kolem 27, vyšetřovatelům přiznala, že útok měl za cíl narušit letní olympijské hry, které v Jižní Koreji měly začít o 10 měsíců později.

Kim byla odsouzena k smrti, ale nakonec dostala milost na základě toho, že byla severokorejským režimem "svedena z cesty". Stala se autorkou několika knižních bestsellerů a provdala se za bývalého zpravodajského důstojníka.

On Čong-hwa

Agentka On Čong-hwa se kolem roku 2001 dostala do Jižní Koreje, kde předstírala, že je přeběhlice ze severu. Byla zatčena a odsouzena k pěti letům vězení v roce 2008.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Severokorejský velvyslanec opouští márnici v Kuala Lumpuru po pitvě Kim Čong-namaVideo: Reuters

Jihokorejským úřadům řekla, že využívala pohlavních styků k získávání citlivých informací od jihokorejských vojenských důstojníků a plánovala také několik dalších zabít. Jihokorejská média ji ihned dala přezdívku "Severokorejská Mata Hari" podle tanečnice, která stejným způsobem získávala vojenská tajemství pro Německo v první světové válce.

Poté, co byla propuštěna z vězení, On se ohradila proti přezdívce s tím, že sexu využila jako špionážního nástroje pouze jednou. Navíc se do jednoho armádního důstojníka zamilovala. Také řekla, že neuposlechla rozkazu otrávit dva ze svých jihokorejských vojenských zpravodajských zdrojů.

Reklama

Výběr článků

Načítám