Hlavní obsah

Evakuovaní lidé se mohou vrátit pod přehradu Oroville

– Oroville

Na 188 000 lidí, kteří museli opustit okresy pod kalifornskou přehradou Oroville, se mohou od úterního večera vracet domů. Šerif okresu Butte Kory Honea však současně oznámil, aby zůstali v pohotovosti, pokud by se situace změnila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V přehradě Oroville zeje obří díraVideo: Reuters

 
Článek

Podle šerifa je riziko zaplavení oblastí pod přehradou výrazně nižší, neboť vodohospodáři už nenalezli žádná další poškození způsobená erozí, která by narušila celistvost přelivu. Orovillská přehrada je podle něj po odpuštění také schopna pojmout dostatečné množství vody, které přinesou bouřky v následujících dnech.

Obyvatelé dotčených měst by ale měli zůstat v pohotovosti a být připraveni na možnou opětovnou evakuaci, dodal Honea. Evakuační nařízení úřady prozatím změnily na nižší stupeň – evakuační varování.

Evakuaci obyvatel pod přehradou Oroville, jejíž hráz je nejvyšší ve Spojených státech, nařídily úřady v neděli poté, co zjistily, že eroze narušila hlavní přeliv. Vody v přehradě bylo tolik, že poprvé v padesátileté historii díla začala přetékat i přes nouzový přeliv, což vedlo k erozi svahu. Od nouzového přepadu není vybudován betonový skluz a jako odtokový kanál zde slouží stráň. [celá zpráva]

„Doufáme v nejlepší, ale očekávat můžeme nejhorší,“ řekl evakuovaný Eddy Devroede místní stanici KCRA.

Policisté doporučili evakuovaným, aby se nevraceli hned, aby nevznikly dopravní zácpy jako při jejich odjezdu. Zatím je situace na silnicích klidná, i když mnozí spěchají kvůli domácím zvířatům. Na jejich přijetí nebyla mnohá evakuační střediska připravena.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám