Hlavní obsah

Trumpův bezpečnostní poradce Flynn odstoupil kvůli vazbám na Rusko

– Washington • Aktualizováno

Hlavní bezpečnostní poradce Bílého domu Michael Flynn, jehož styky s ruským velvyslanectvím prověřuje Federální úřad pro vyšetřování (FBI), odstoupil. V noci na úterý o tom informovala televize CNN. O Flynnově rezignaci napsala také agentura Reuters, která se odvolává na nejmenovaného představitele Bílého domu. Ve funkci byl méně než měsíc.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Bezpečnostní poradce Bílého domu Michael Flynn

Článek

Tisková agentura AP poznamenala, že změna v Trumpově okruhu poradců je mimořádně brzká. Úřadujícím bezpečnostním poradcem bude podle Bílého domu  Keith Kellogg, který stejně jako Flynn dosáhl v armádě generálské hodnosti.

V rezignačním dopise Flynn podle Reuters uvedl, že během rychlého vývoje kauzy nedopatřením „budoucímu viceprezidentovi a dalším nezáměrně poskytl nekompletní informaci o svých telefonátech s ruským velvyslancem“.

Flynn ještě před inaugurací prezidenta hovořil s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem o amerických sankcích proti Rusku. Bílý dům koncem ledna varovalo ministerstvo spravedlnosti, že Flynn může být Rusy vydíratelný.

Flynn nejdříve jednání popřel stejně jako Pence, který s poradcem hovořil. Později přes svého mluvčího Flynn uvedl, že o sankcích s velvyslancem mohl hovořit, ačkoli si to nyní nevybavuje.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Michael Flynn za prezidentem Donaldem Trumpem

Kauza gradovala

Jakmile Trump zmínil, že míní Flynna vybrat za svého bezpečnostního poradce, vyvolalo to obavy kvůli kontaktům s Rusy, které měl před i po volbě prezidenta.

Poslední rána přišla v pondělí, když vládní představitelé z dob Obamy varovali přímo Trumpa a poskytli mu detaily o telefonátech, uvedla BBC.

Spekulace o Flynnově osudu v amerických médiích vyvrcholily v pondělí, kdy Trump příslušné dotazy novinářů ignoroval.

Několik hodin poté před novináře předstoupila Trumpova přední poradkyně Kellyanne Conwayová, která prohlásila, že Flynn má prezidentovu plnou důvěru. Krátce poté však mluvčí Bílého domu Sean Spicer sdělil, že Trump situaci řeší.

Problémy Trumpova týmu

Conwayová má také problémy, protože minulý týden divákům televize Fox přímo z Bílého domu radila, aby si koupili oblečení módní značky Ivanky Trumpové. Důvodem bylo, že výrobky dcery amerického prezidenta některé obchodní domy vyřadily z prodeje a Trump je přesvědčen, že je to z politických důvodů. [celá zpráva]

Trump ještě před svým nástupem hovořil o tom, že se bude snažit zlepšit vztahy s Ruskem, a chválil Putina. Jeho ministr zahraničí Rex Tillerson má k Rusku blízko, ocenil ho Vladimir Putin. Firma Exxon Mobil, kterou vedl, spolupracovala s Rosněftěm na průzkumu ložisek v Arktidě. [celá zpráva]

Flynn měl reorganizovat tajné služby, odpolitizovat je a zeštíhlit.

Reklama

Výběr článků

Načítám