Hlavní obsah

Kalifornská přehrada Oroville je stabilizovaná, protržení nehrozí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dramatická situace na přehradě Oroville v severní Kalifornii, kde eroze vážně poškodila odtokové dráhy přelivů, se stabilizovala, napsal v pondělí večer server deníku Süddeutche Zeitung. Protržení vodního díla podle odborníků nikdy nehrozilo, tvrdí list The Washington Post.

Foto: Randy Pench, ČTK/AP

Přehrada Oroville, která se potýká s problémy

Článek

Hladina vody v přehradě výrazně poklesla a odtok přes nouzový přeliv se zastavil. Situace se stabilizovala i na skluzu pod hlavním přelivem a odtoková dráha nevykazuje žádné další erozní škody. Vodohospodáři nadále přes přeliv odpouštějí zhruba 3000 kubických metrů za sekundu.

Podemletý hlavní skluz od primárního přelivu odhalili technici na počátku února. Ve více než kilometr dlouhém betonovém korytu je velká díra, kterou vzhledem k počasí zatím není možné opravit například zasypáním kameny.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Situace na přehradě Oroville je zatím stabilizovaná

Do přehrady přiteklo obrovské množství vody kvůli silným dešťům a tání sněhu. Poprvé v padesátileté historii díla začala přetékat mimo primární přeliv i přes ten nouzový. Od nouzového přepadu není vybudován betonový skluz a jako odtokový kanál zde slouží stráň. Voda následně poškodila i tento nouzový skluz.

Přes dva kilometry dlouhá umělá nádrž Oroville pojme asi čtyři kubické kilometry vody. Přehrada má sypanou hráz, která je s 230 metry nejvyšší v USA. Vodní dílo slouží jako zásobárna vody, k výrobě elektřiny a plní i protipovodňovou funkci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám