Hlavní obsah

Americký muslim dostal 30 let za přípravu útoku na výstavu v Texasu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dallas

Americký soud potrestal 30 lety vězení muže, který se předloni podílel na přípravě teroristického útoku spáchaného v místě konání výstavy karikatur proroka Mohameda v Texasu. Dva střelci ve městě Garland nedaleko Dallasu postřelili člena ochranky výstavní síně, načež byli sami zastřeleni. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS).

Foto: Handout, Reuters

Abdul Malik Abdul Kareem

Článek

Pětačtyřicetiletý rodák z Arizony Abdul Malik Abdul Kareem se podle soudu podílel na přípravě útoku, pro který zajišťoval zbraně. Byl rovněž odsouzen za podporu zahraniční teroristické organizace.

Podle prokuratury Kareem spolu s pachateli útoku Eltonem Simpsonem a Nadirem Soofim sledoval džihádistická videa a přesvědčoval pozdější útočníky, aby atentát spáchali. Zároveň se připravoval na cestu na Blízký východ, kde se chtěl dát do služeb IS.

Kareem oponoval, že o útoku chystaném jeho přáteli nic nevěděl a dozvěděl se o něm až z médií. Soudu rovněž řekl, že radikální videa na jeho notebooku sledoval Simpson a on že byl rázně proti.

Na výstavě byl i Wilders

K útoku došlo v květnu 2015 na parkovišti před konferenčním centrem, v němž se konala výstava kreseb v rámci akce Draw the Prophet (Nakresli Proroka), kterou organizovalo protiislámské hnutí Americká iniciativa na obranu svobody (American Freedom Defense Initiative, AFDI). [celá zpráva]

Výstavě byl přítomen i šéf nizozemské krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) Geert Wilders. Nikdo z návštěvníků zraněn nebyl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám