Hlavní obsah

Bude Pentagon Trumpovým platit? Armáda si chce pronajmout část Trump Tower

– Washington

Americké ministerstvo obrany usiluje o pronájem prostor v newyorském mrakodrapu Trump Tower, kde má byt prezident Donald Trump. Mluvčí Pentagonu to potvrdil televizi CNN. Otázkou je, zda a kolik bude firmě Trump Organization ministerstvo platit.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident Trump v úterý v Bílém domě přijal okresní šerify a dostal od nich dary.

Článek

Trump se do New Yorku vracívá a navíc zde zůstala jeho manželka Melania se synem, aby v tamní škole desetiletý Barron dokončil školní rok. A bezpečnostní pracovníci potřebují být prezidentovi nablízku, koneckonců prezidentská ochranka Secret Service se už přirozeně ve výškové budově zabydlela. Není ovšem jasné, zda platí nájem.

„Ministerstvo obrany pracuje prostřednictvím příslušných cest a v souladu s veškerými právními náležitostmi na tom, aby získalo omezený prostor k pronájmu v budově Trump Tower, aby mohlo plnit potřeby oficiální mise. Tyto prostory jsou nezbytné pro personál a zařízení na podporu prezidenta Spojených států v jeho rezidenční budově,“ potvrdil mluvčí Pentagonu JB Brindle.

Desítky miliónů ročně

Záležitost znovu poukazuje na otázky ohledně střetu zájmů prezidenta. Bývalý poradce prezidenta George Bushe mladšího pro etické otázky Richard Painter se domnívá, že by Trumpovi pronájem vybírat neměli.

„Nikdy jsem neslyšel o prezidentovi anebo nějaké jiné součásti vlády, která by vybírala nájem od ministerstva obrany,“ řekl Painter listu Washington Post.

Foto: Profimedia.cz

Trump Tower na newyorském Manhattanu

Trump sice den před inaugurací z konglomerátu sdružujícího více než 500 firem působících po celém světě vystoupil, ale vedení zůstalo v rodině. Trump navíc podle britského deníku The Independent zůstává příjemcem zisků a smlouva uvádí, že může kdykoliv vedení zase převzít.

Jak upozornila CNN, roční pronájem jednoho patra osmapadesátiposchoďového mrakodrapu Trump Tower na newyorské Páté Avenue přijde na zhruba 1,5 miliónu dolarů (38 miliónů korun), které by nakonec skončily v Trumpově kapse.

Ani Trump Organization, ani Bílý dům zatím záležitost nekomentovaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám