Hlavní obsah

Trump útočí na soudce. Jestli se něco stane, dávejte vinu jemu, vzkázal po zablokování dekretu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Donald Trump v neděli na Twitteru opět kritizoval americké soudy. Odvolací soud v San Francisku neděli rozhodl, že nezruší verdikt federálního soudce v Seattlu Jamese Robarta, který v pátek dočasně zablokoval prezidentův protiimigrační dekret. Pokud se něco stane, ponese na tom vinu soudce, napsal nový šéf Bílého domu.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Prostě nemůžu uvěřit, že by soudce naši zemi uvrhl do takového nebezpečí,” napsal Trump na Twitteru. „Pokud se něco stane, dávejte vinu jemu a soudnímu systému. Lidi proudí do země. (To je) zlé!” dodal k verdiktu Robarta.

Úřadům prý nařídil, aby velmi pečlivě kontrolovaly, kdo do Spojených států přichází, soudce ale tuto práci ztížil.

„Dal jsem pokyn (ministerstvu) vnitřní bezpečnosti, aby kontrolovalo lidi, kteří přicházejí do země, VELMI PEČLIVĚ,” uvedl prezident v dalším příspěvku na sociální síti. „Soudy tuto práci velmi ztěžují,” poznamenal.

Právní názor federálního soudce je prý „směšný”

Trump na soudce Robarta zaútočil už v sobotu. Označil ho za "takzvaného soudce" a jeho právní názor za "směšný". [celá zpráva]

Robart v pátek pozastavil platnost Trumpova protiimigračního výnosu a to až do prozkoumání stížnosti, kterou již dříve podal generální prokurátor ve Washingtonu.

Ministerstvo spravedlnosti proti Robartovu verdiktu podalo v sobotu odvolání. Odvolací soud v San Francisku ale nevyhověl jeho žádosti, aby do rozhodnutí o odvolání dočasně a s okamžitou účinností platnost dekretu obnovil. [celá zpráva]

Robartův verdikt tak platí minimálně do pondělí. Odvolací soud požádal, aby mu ministerstvo předložilo písemně námitky s tím, že se k nim během pondělí vyjádří. Verdikt pak může potvrdit, zvrátit, nebo nařídit ve věci slyšení. CNN předpokládá, že soud, který je znám svou liberálností, se vyjádří až v úterý. Ať už bude výsledek jakýkoliv, kauza tím neskončí, protože poražená strana se s největší pravděpodobností obrátí na Nejvyšší soud.

Trumpovy útoky proti nezávislému soudu o víkendu řada lidí kritizovala. Viceprezident Mike Pence ale Trumpa obhajoval s tím, že prezident "může kritizovat koho chce". Pro americký lid je podle něj "velmi osvěžující", že vědí, co si prezident o různých věcech myslí.

Sporný zákaz

Spor se vede o exekutivní nařízení, které Trump podepsal minulý týden a kterým dočasně zakázal vstup občanům sedmi převážně muslimských zemí do USA. Opatření se dotklo státních příslušníků Iránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu; u Syřanů opatření mělo platit na dobu neurčitou. [celá zpráva]

Kritici nařízení poukazují na to, že občané ani jednoho z uvedených států nikdy nespáchali na americké půdě teroristický čin, na rozdíl například od občanů Saúdské Arábie, kteří ovšem dekretem zasaženi nejsou. Trumpovi odpůrci to dávají do souvislosti s prezidentovými podnikatelskými vazbami v této zemi.

Zároveň prezident na 120 dnů zastavil americké programy přijímání uprchlíků. Po rozhodnutí soudce Robarta americké úřady začaly občany dotčených zemí s platným vízem do země opět pouštět.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám