Hlavní obsah

Trump se distancoval od nových izraelských osad na okupovaných územích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bílý dům ve čtvrtek varoval Izrael kvůli plánům další výstavby na okupovaných palestinských územích. Mluvčí prezidenta Donalda Trumpa Sean Spicer varoval, že to ohrožuje mír. Současně ale dvojznačně dodal, že Washington nemá žádný „oficiální postoj ohledně osadnické aktivity“.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Prezident USA Donald Trump

Článek

Spicer v prohlášení uvedl, že americká vláda se sice nedomnívá, že by existující osady na okupovaných územích byly „překážkou míru“, ale „výstavba nových osad nebo rozšiřování těch existujících za nynější hranice by nemuselo pomoci k dosažení tohoto cíle“.

Spojené státy podle Spicera usilují o uzavření mírové dohody mezi Izraelem a Palestinci – v tom se jejich politika 50 let nemění.

Izrael od nástupu Donalda Trumpa, který avizoval smířlivější postoj než jeho předchůdce Barack Obama, už třikrát oznámil plán další výstavby na Západním břehu Jordánu i ve východním Jeruzalémě, které Izrael okupuje od války v roce 1967. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám