Hlavní obsah

Větší část Američanů souhlasí s Trumpovým omezením imigrace

Washington

Navzdory masovým protestům výnos prezidenta Donalda Trumpa, který kvůli hrozbě terorismu dočasně zastavil vstup do USA občanům sedmi převážně muslimských zemí, více Američanů přivítalo, než odmítlo. Plyne to z internetového průzkumu agentur Reuters a Ipsos.

Foto: Monica Almeida, Reuters

Odpůrci dekretu Donalda Trumpa demonstrují na letišti v Los Angeles.

Článek

S Trumpovým příkazem 49 procent Američanů „silně” nebo „částečně“ souhlasí, uvádějí výsledky průzkumu z 30. a 31. ledna u 1201 dospělých respondentů. Silně nebo částečně s ním nesouhlasí 41 procent dotázaných, deset procent jasný názor nemělo.

Bezpečněji se po vydání dekretu cítí 31 procent dotázaných, méně bezpečně 26 procent.

Podobný názor ale měli Američané ještě před inaugurací. Před třemi týdny v průzkumu univerzity Quinnipiac by podobný zákaz vstupu pro osoby ze zemí v oblastech, kde je častý terorismus, podpořilo 48 procent oslovených.

Rozdělená společnost

Průzkum Ipsos ukázal, že americká společnost je silně rozdělená. S výnosem „silně souhlasí“ 51 procent republikánů. Naopak 53 procent demokratů s Trumpovým krokem „silně nesouhlasí“. Lidí, kteří se označili za republikány, bylo ve vzorku 478, demokratů bylo 453, zbytek tvořili nezávislí nebo nevyhranění.

Demokraté třikrát častěji uvedli, že by USA měly pokračovat v přijímání imigrantů a uprchlíků, naopak republikáni třikrát častěji než demokraté souhlasí se zákazem vstupu lidí z muslimských zemí, aby se zabránilo terorismu.

Nařízení na 90 dní zamezilo vstup do USA obyvatelům Iráku, Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Súdánu, do odvolání občanům Sýrie a na 120 dní přerušilo přijímání uprchlíků.

Trump, který podobný krok dlouhodobě sliboval ve své kampani, výnos označil za prostředek k ochraně země před terorismem a jako dočasné opatření do změny režimu přijímání lidí z těchto zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám