Hlavní obsah

Aerolinky mají problém. Trumpův zákaz vstupu do USA dopadá i na jejich posádky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nařízení amerického prezidenta Donalda Trumpa o dočasném zákazu vstupu na americké území občanům Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu zaskočilo letecké společnosti. Jak v neděli upozornilo Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA), na americké území nemohly vstoupit ani posádky leteckých společností z těchto zemí. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Bob Riha Jr, Reuters

Letiště v Los Angeles (ilustrační foto)

Článek

Americké aerolinky začaly po pátečním vydání Trumpova nařízení z letů do USA vylučovat občany zmíněných států, jejichž vstup do USA prezident dočasně zakázal.

Nařízení se ale vztahuje i na posádky letadel, některé letecké společnosti tak budou mít potíže s výběrem leteckého personálu pro lety do USA, uvedla IATA. Aerolinkám také hrozí obchodní ztráty. Například v roce 2015 Spojené státy navštívilo 35 000 lidí z Íránu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dočasně zadržení pasažéři se na letišti v Dullesu shledali se svými příbuznýmiVideo: Reuters

„Většina tohoto nejnovějšího vývoje se odehrála přes víkend, kdy byl navíc podpůrný tým IATA na služební cestě. Bohužel tak naše reakce byla pomalejší, než bychom chtěli,” uvedla IATA v prohlášení. „Ještě je třeba zodpovědět celou řadu otázek,” stojí v dokumentu.

ČSA zatím žádné požadavky kvůli nařízení neobdržely

České aerolinie (ČSA) zatím neobdržely od svého amerického partnera, společnosti Delta Airlines, žádné informace ani požadavky v souvislosti s aktuálním nařízením prezidenta Trumpa ohledně zákazu vstupu některých národností do USA. Uvedl to mluvčí ČSA Daniel Šabík. ČSA pravidelné spoje do Spojených států neprovozují, je nutný přestup v jiném evropském městě.

Co je takzvaný exekutivní příkaz prezidenta USA
"Exekutivní příkaz" je silný mocenský nástroj, který je pro amerického prezidenta alternativou k někdy zdlouhavému legislativnímu procesu. Nynější šéf Bílého domu Donald Trump jimi může na základě s druhým článkem ústavy právně závazně vykonávat své pravomoce.
Od doby vlády prvního prezidenta Spojených států George Washingtona (1789-1797) podepsali nejvyšší američtí představitelé doposud více než 13 000 těchto dekretů.
Zákonodárná moc, Kongres, má určitý nástroj, jímž může těmto prezidentovým nařízením vzdorovat. Formou zákona totiž lze zastavit finanční zdroje pro jejich realizaci. Šéf Bílého domu ale může zákon vetovat, což má Kongres ještě možnost přehlasovat, ovšem dvoutřetinovou většinou.
Zdroj: ČTK

„Finální kontrolu provádí provozující dopravce na posledním úseku. Což je v našem případě je Delta Airlines,” upřesnil Šabík. Americké aerolinky začaly po pátečním vydání Trumpova nařízení z letů do USA občany těchto zemí vylučovat.

Nejasnosti pro držitele zelených karet

Nařízení prezidenta Trumpa zakazuje na dobu 90 dní vstup do USA držitelům pasů ze sedmi zmíněných zemí. IATA byla informována, že občané s trvalým povolením k pobytu v USA, tedy držitelé zelených karet z těchto zemí, budou ze zákazu vyloučeni.

Ovšem oficiální činitel Trumpovy vlády novinářům řekl, že držitelé zelených karet z daných zemí musí kontaktovat americký konzulát a zjistit, zda se mohou vrátit. To ke zmatku leteckých společností jen přispělo.

Trump, který zároveň dočasně pozastavil proces přijímání imigrantů do USA, hodlá omezení uvolnit až po zpřísnění prověrek potenciálních přistěhovalců ze zemí, jež Washington považuje za rizikové vzhledem k terorismu. Prezident v sobotu prohlásil, že jeho krok funguje a není namířen proti muslimům.

Reklama

Výběr článků

Načítám