Hlavní obsah

Trump oznámil, že jako první přijme britskou premiérku, a chválil CIA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Trump oznámil, že prvním zahraničním státníkem, který navštíví USA od jeho příchodu do Bílého domu, bude britská premiérka Mayová.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Theresa Mayová

Článek

USA měly s Velkou Británií vždy užší vztahy než s jinými zeměmi. Britské vztahy s Evropou se navíc zhoršují. Premiérka Theresa Mayová tento týden oznámila odchod z jednotného trhu EU i z celní unie. Vyjednanou dohodu bude schvalovat parlament.

Bez těchto dvou kroků by se nepodařilo podle Mayové odejít plně z EU. Chce nové obchodní dohody nejen s EU, ale i se zeměmi mimo Evropu. Podle ní je na čase, aby byla Británie globální. „Spojené království odchází z EU a mým úkolem je vyjednat dobrou dohodu,“ prohlásila.

Trump se již dříve vyjadřoval o brexitu kladně a vícekrát jednal s Nigelem Faragem, exšéfem britské strany UKIP.

Úžasní lidé z CIA

Americký prezident také v sobotu během návštěvy sídla Ústřední zpravodajské služby (CIA) prohlásil, že nikdo nemá vyšší mínění o amerických zpravodajských pracovnících než právě on. Zhruba 400 zaměstnancům v sídle CIA ve virginském Langley sdělil, že jsou zvláštní a úžasní lidé.

"Tolik za vámi stojím," citovaly americké sdělovací prostředky jeden z řady jeho pochvalných výroků na adresů pracovníků CIA. Ještě v nedávné minulosti přitom práci CIA kritizoval. Ostře reagoval na nepotvrzené tiskové zprávy, že ruské tajné služby proti němu shromáždily kompromitující informace. Označil za skandální, že americké tajné služby umožnily zveřejnění takové zprávy, a tvrdil, že to připomíná nacistické Německo.

Trump během svého vystoupení v Langley opět kritizoval sdělovací prostředky, které obvinil ze lží, když informovaly o poměrně malé účasti lidí na jeho páteční inauguraci. Agentury AP k tomu podotkla, že "chybně tvrdil", že davy se táhly až k Washingtonově památníku.

Reklama

Výběr článků

Načítám