Hlavní obsah

Trump podepsal exekutivní příkaz proti zdravotnímu programu Obamy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Nový americký prezident Donald Trump podepsal krátce po páteční inauguraci v Oválné pracovně Bílého domu první exekutivní příkaz. Nařizuje v něm federálním orgánům minimalizovat finanční zátěž spojenou se zdravotním programem exprezidenta Baracka Obamy, než bude program zvaný Obamacare zcela zrušen. Informovala o tom v sobotu agentura AFP s odvoláním na šéfa prezidentské kanceláře Reince Priebuse.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Prezident Barack Obama se zdraví s nastupujícím prezidentem Donaldem Trumpem před ceremoniálem u Kapitolu.

Článek

Příkaz má snížit finanční zátěž pojištěnců, pojišťovatelů i poskytovatelů zdravotní péče. Neznamená, že by program skončil, ale nařizuje ministrovi zdravonictví i dalším úřadům, aby v tomto směru interpretoval zákon tak volně, jak to jen lze.

Podle CNN podpis značí, že prioritou Trumpa bude demontáž systému, který nově poskytl zdravotní pojištění 20 miliónům Američanů. Obama přitom ještě před nástupem do funkce mluvil o zdravotním pojištění pro všechny, které ani Obamacare nezajistila.

Program Obamacare byl jedním z pilířů Obamova vládního programu, ale Trump již dříve označil tento systém zdravotního pojištění za "katastrofu" a prohlásil, že ho hodlá zrušit.

Podle kritiků je program nákladný a otevírá sektor zdravotních služeb nežádoucímu vměšování státu, když poškozuje konkurenční prostředí zdravotních pojišťoven.

Pro Trumpa i pro republikánskou většinu v Kongresu je zrušení programu Obamacare prioritou. Minulý týden v pátek následovala Sněmovna reprezentantů čtvrteční rozhodnutí Senátu a dala pokyn výborům Kongresu, aby připravily návrh právní úpravy zrušení Obamacare.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám