Hlavní obsah

Násilné demonstrace pokračovaly i po inauguraci, přes dvě stě lidí bylo zatčeno

Washington
Aktualizováno

Násilné protesty odpůrců Donalda Trumpa se ve Washingtonu znovu rozhořely po jeho páteční inauguraci, uvedl deník The Washington Post. Dopolední protesty si vyžádaly několik zraněných. Celkem 217 lidí bylo podle sdělení policie zadrženo, protože ”způsobili značné škody na řadě bloků v našem městě”, jak řekl prozatímní šéf policie Peter Newsham.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti ve Washingtonu házeli kameny a rozbíjeli výlohyVideo: Reuters

 
Článek

Demonstranti po inauguraci opět házeli na policisty dlažební kostky a cihly a snažili se zabránit policistům z jednotky proti demonstrantům zabránit pochodu po K Street.

Protestující z ní byli nakonec vytlačeni, když proti nim policie nasadila ohlušující granáty a pepřový sprej. Někteří z demonstrantů si stěžovali, že radikálové podkopali jejich snahu protestovat pokojně a ukázat na Trumpovy problematické stránky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Odpůrci Trumpa se ve Washingtonu střetli s policiíVideo: Reuters

Prozatímní šéf washingtonské policie Peter Newsham řekl CNN, že násilně jednalo několik set demonstrantů. „Ve velkém schématu je to jen malé narušení pořádku v malé části města. Máme tisíce dalších, kteří demonstrují pokojně.”

Starostka Washingtonu Muriel Browserová varovala, že „násilí a ničení nebude tolerováno”.

Lidské zátarasy

Silné protesty zažilo město ještě před inaugurací. „Zavřete to!!!” křičeli v pátek odpoledne středoevropského času Trumpovi odpůrci směrem k členům bezpečnostních složek, kteří střežili kontrolní stanoviště před vstupem na slavnostní inauguraci Donalda Trumpa.

„Tohle je demokracie, ale kvůli vám ji nemohu mít,” křičel naopak podle listu The Washington Post jeden z Trumpových příznivců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Odpůrci Trumpa blokovali vchod na inauguraciVideo: Reuters

Demonstranti, kteří se označovali za anti-fašisty a odpůrce kapitalismu se snažili vytvářením lidských zátarasů zabránit lidem v přístupu vyhrazenému pro návštěvníky inaugurace.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Demonstranti ve Washigtonu D.C. utíkají po zásahu slzným plynem, během protestů proti inauguraci Donalda Trumpa.

Odpůrci procházeli centrem Washingtonu, rozkopávali odpadkové koše a házeli kameny a láhve do výloh i na policisty. Poškodili i velkou černou limuzínu. Na Franklinově náměstí proti nim policie použila pepřový sprej, aby je udržela od bezpečnostní zóny. Zraněni byli tři policisté, jednoho zasáhl nespecifikovaný  předmět a skončil v nemocnici. Z hlavy krvácel i jeden okolostojící, kterého zasáhl do hlavy ohlušující granát.

Napaden byl při střetech i reportér deníku The Washington Post, kterého rozzuřený dav strhl na zem a vláčel po zemi. Kromě pepřového spreje musela americká policie použít i pendreky a zadržela již několik lidí.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Našli se i pokojní protestujcí

Protestující také posprejovali policejní auto. Jeden z nich spálil americkou vlajku.

Demonstranty přišel podpořit i filmař a dokumentarista Michael Moore.

Demonstrace se konaly i v dalších amerických městech, v Los Angeles, San Francisku nebo v Seattlu.

Protesty ve světě

Protesty proti Donaldu Trumpovi se konaly po celém světě, silné byly v Montrealu. Několik set odpůrců nového amerického prezidenta také demonstrovalo v Berlíně a v Lodnýně. Odpor dali najevo i Palestinci, kterým se nelíbí Trumpova podpora Izraele.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace proti Trumpovi se konaly i v EvropěVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám