Hlavní obsah

Zemřel astronaut Eugene Cernan. Byl posledním člověkem na Měsíci

Washington

Ve věku 82 let zemřel Eugene Cernan, americký astronaut s československými kořeny, který byl posledním člověkem, jenž stanul na Měsíci. Na Twitteru o tom informoval americký úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA).

Foto: Profimedia.cz

Eugene Cernan

Článek

„Jsme zarmouceni smrtí bývalého astronauta Gena Cernana; posledního muže, který se procházel po Měsíci,“ uvedla NASA na sociální síti.

Cernan byl velitelem vesmírné lodi Apollo 17, s jejímž lunárním modulem 11. prosince 1972 přistál na Měsíci. Stal se jedenáctým mužem, který vstoupil na povrch vesmírného souputníka Země. Po něm vstoupil na jeho povrch ještě pilot lunárního modulu Jack Schmitt. Cernan se ale jako velitel mise do lunárního modulu vrátil po něm.

Foto: Nasa, Reuters

Snímek Cernana z paluby Apolla 17

Před Apollem 17 byl Cernan pilotem lunárního modulu v letu Apollo 10, které doletělo až k Měsíci a provedlo na jeho oběžné dráze test oddělení a návratu lunárního modulu. Jednalo se o generálku před přistáním Apolla 11. Poprvé byl Eugene Cernan ve vesmíru v rámci letu Gemini IX.

Eugene Cernan se ke svému československému původu hlásil. Poprvé rodnou zemi svých předků navštívil už v roce 1974, byť neoficiálně. Do vesmíru vzal s sebou i československou vlajku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám