Hlavní obsah

Prostitutky v hotelu a schůzka v Praze. Rusové mají mít „kompro” na Trumpa

Washington
Aktualizováno

Americké tajné služby předložily podle zpravodajské stanice CNN minulý týden budoucímu prezidentovi Spojených států Donaldu Trumpovi tajné dokumenty s informacemi o tom, že ruské tajné služby tvrdí, že na něj sesbíraly kompromitující materiály osobní i finanční povahy. Trump v úterý na twitteru napsal, že jde o „politický hon na čarodějnice”.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Nastupující americký prezident Donald Trump s manželkou Melanií

Článek

Nepodložené informace o údajných kompromitujících materiálech v rukou ruských tajných služeb předložili američtí zpravodajci podle CNN minulý týden jak Trumpovi, tak současnému prezidentovi Baracku Obamovi jako součást dokumentů, které se týkaly údajných zásahů Moskvy do loňských amerických prezidentských voleb.

Na zprávě CNN se podílel také novinářský matador Carl Bernstein, který proslul odhalením aféry s odposlechy u demokratů Watergate.

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) podle televize nyní prověřuje důvěryhodnost těchto tvrzení, které jsou údajně založeny hlavně na informacích z ruských zdrojů. Američanům je prý dodal bývalý zaměstnanec britských tajných služeb, kterého považují za důvěryhodného. Najmout ho měli Trumpovi republikánští straničtí rivalové a poté Demokratická strana.

FBI se podle agentury Reuters odmítla ke zprávě CNN vyjádřit.

Prostitutky do postele po Obamovi

Dokument na 35 stranách zveřejnil server Buzzfeed, který ale také sám upozornil na některé zjevné chyby v něm. Materiál má ukazovat, že Trump je posledních pět let v čilém kontaktu s ruskou stranou.

Jen velmi málo informací je možné nezávisle ověřit.

Rusové mají mít kromě jiného na kamerách a mikrofonech zaznamenáno, jak si Trump v hotelu v Moskvě, kde před třemi lety pořádal soutěž Miss Universe, objednal prezidentský apartmán, protože v něm předtím spali prezident Barack Obama s manželkou Michelle, a následně do něj pozval prostitutky a chtěl po nich perverzní praktiky.

„Trumpovo neortodoxní chování v Rusku v průběhu let poskytlo tamějším úřadům dostatek zostuzujícího materiálu k možnému vydírání,“ cituje materiál informátora.

Trump: Je to hon na čarodějnice

„Falešné zprávy - naprostý politický hon na čarodějnice,“ napsal Trump na twitteru ve zjevné reakci na informace zveřejněné CNN.

Vzápětí retweetoval příspěvek svého právníka Michaela Cohena, který na sociální síti zveřejnil fotografii amerického pasu a text: „Nikdy v životě jsem nebyl v Praze.“ Cohen tak reagoval na obvinění, že se v srpnu loňského roku tajně sešel v Praze se zástupci Kremlu, aby s nimi navázal kontakt a ”ke vzájemnému prospěchu” pak vyměňoval informace.

Trumpovi spolupracovníci měli podle dokumentu kromě jiného ruské úřady informovat o tom, co dělají ruští oligarchové ve Spojených státech.

Cohenův tweet s tvrzením, že nikdy nebyl v Praze.

Informace mají být v oběhu už od léta

Dokumenty o údajných ruských hackerských útocích Obamovi a Trumpovi minulý týden předložili čtyři zástupci amerických zpravodajských služeb: šéf amerických rozvědek James Clapper, ředitel FBI James Comey, ředitel Ústřední zpravodajské služby (CIA) John Brennan a ředitel Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Mike Rogers.

Podle zdroje ze zpravodajských služeb citovaného CNN zahrnuli představitelé služeb tvrzení Rusů o kompromitujících materiálech do zprávy, aby Trumpa upozornili na spekulace, která v souvislosti s jeho osobou v prostředí tajných služeb, ale i Kongresu a vlády kolují.

Zpravodaj televize NBC Tom Winter uvedl, že informace byly nabízeny novinářům už loni v létě, NBC je ale nekoupila a není jasné, jestli byly nabídnuty a zakoupeny nějakým jiným médiem nebo někým dalším.

Tajné služby ukazují na Putina

Podle tajných služeb kampaň, která měla ovlivnit loňské prezidentské volby ve Spojených státech, nařídil ruský prezident Vladimir Putin. Jejím cílem bylo podkopat demokratický proces v zemi a pošpinit demokratickou kandidátku na prezidenta Hillary Clintonovou.

Trump se americkým prezidentem stane 20. ledna. V minulosti se často vyslovoval pro zlepšení vztahů s Ruskem. Budoucí šéf Bílého domu se netajil ani obdivem k samotnému ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Také ruská hlava státu po Trumpově vítězství v prezidentských volbách uvedla, že chce s novou vládou USA vést „partnerský dialog“.

Související téma:

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Donald Trump

Reklama

Související články

Trump se chystá provětrat tajné služby

Nastupující americký prezident Donald Trump je současně připraven zredukovat Ústřední zpravodajskou službu (CIA) i úřad ředitele Národní zpravodajské služby...

Výběr článků

Načítám