Hlavní obsah

Trump: Musíme rozšířit jaderný arzenál

Washington
Aktualizováno

Spojené státy „musí výrazně posílit a rozšířit své jaderné schopnosti”. Ve čtvrtek to prostřednictvím Twitteru oznámil nastupující prezident Donald Trump.

Foto: ČTK/AP

Nově zvolený americký prezident Donald Trump

Článek

Trump ohlásil, že se jedná o nezbytný krok. O omezování arzenálu je podle něj možné mluvit teprve, až „svět ohledně jaderných bomb přijde k rozumu”.

Jeho výrok do hodiny ohodnotilo pozitivně přes 15 000 uživatelů a více než 5000 lidí ho na síti sdílelo.

Donald Trump mluvil o jaderných zbraních okrajově i během předvolební kampaně. Tehdy řekl, že jaderné zbraně jsou tím největším zlem na světě. V rozhovoru pro Fox News také uvedl, že by se Japonsko a Jižní Korea měly vyzbrojit jadernými hlavicemi, aby se mohly bránit jaderné Severní Koreji.

Putin chce prorazit každý štít

Trump vyzval k rozšíření nukleárního arzenálu USA několik hodin poté, co ruský prezident Vladimir Putin před ruskou generalitou prohlásil, že ruské rakety musejí být schopny spolehlivě překonat stávající i budoucí systémy protiraketové obrany. [celá zpráva]

Náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov na této poradě řekl, že Rusko bude nadále zvětšovat své strategické jaderné síly, dokud nedosáhnou limitů, jež stanovuje dohoda s USA o omezení strategických útočných zbraní.

Dohoda se zadrhla

Agentura Interfax připomněla, že podle dohody, kterou Rusko a USA podepsaly v roce 2010 v Praze a která je platná do roku 2021, smí každá strana disponovat 700 nosiči a 1550 jadernými hlavicemi. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Scott Audette, Reuters

Donald Trump

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Podle amerického Sdružení pro kontrolu zbraní disponují v současnosti USA 7100 jadernými zbraněmi, zatímco Rusko 7300.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám