Hlavní obsah

Trump vybral na velvyslance v Izraeli židovského fundamentalistu

Washington

Nastávající prezident USA Donald Trump vybral za nového velvyslance v Izraeli zastánce tvrdé linie Davida Friedmana. Jedná se o podporovatele židovských osad na okupovaných územích a odpůrce dvoustátního mírového řešení. Podle Friedmana jsou zastánci takového vyrovnání horší než kápové v koncentračních táborech. Friedman ve čtvrtek napsal, že se těší na ambasádu v Jeruzalémě. Ta ale sídlí v Tel Avivu.

Foto: Profimedia.cz

David Friedman

Článek

Jak upozornil list The Independent, právník Friedman publikoval letos sloupek na serveru israelnationalnews.com, kde odsoudil židovskou organizaci J Street, která podporuje zřízení samostatného palestinského státu jakou součást mírové dohody. Napsal, že J Street a její příznivci jsou horší než kápové čili židovští dozorci v koncentračních táborech.

„Jsou mnohem horší než kápové – Židé, kteří nahlašovali ostatní Židy v nacistických táborech smrti. Kápové byli vystaveni výjimečně krutému zacházení, a kdo ví, co bychom my sami dělali za takových okolností, abychom zachránili ty, které milujeme. Ale J Street? To jsou jen namyšlení obhájci pracující na zničení Izraele z pohodlí svých amerických pohovek. Je těžké představit si někoho horšího,“ uvedl Friedman.

Své jmenování Trumpem pak Friedman ve čtvrtek přivítal slibem, že bude pracovat na dosažení míru na Blízkém východě, a těší se na to, jak tuto činnost bude vyvíjet z americké ambasády „ve věčném hlavním městě“ Izraele Jeruzalémě.

Velvyslanectví USA se přitom nachází v Tel Avivu, stejně jako třeba česká ambasáda i ambasády většiny ostatních států, a to kvůli nevyjasněnému statusu Jeruzaléma, který za své hlavní město považují také Palestinci. Spojené státy mají v Jeruzalémě pouze konzulát.

O přestěhování ambasády do Jeruzaléma však mluvil už Trump během kampaně.

Také český prezident Miloš Zeman hovořil o možnosti přesunout české velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. V říjnu 2013 tím vyvolal pozdvižení v arabském světě, které následně mírnil upřesněním, že takový krok by přicházel v úvahu po mírovém urovnání palestinsko-izraelského konfliktu.

Trump také dříve uvedl, že by rád viděl svého zetě Jareda Kushnera jako zvláštního vyslance USA na Blízkém východě. Podle něj má dobré předpoklady pro to, aby vyjednal mezi Izraelem a Palestinci mír. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám