Hlavní obsah

Trump zřejmě vybere na post ministra vnitra kongresmana Zinka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Budoucí americký prezident Donald Trump nabídl post ministra vnitra kongresmanovi Ryanu Zinkemu. S odvoláním na nejmenované členy Trumpova štábu o tom informoval portál Politico. Dosud média spekulovala, že post připadne Zinkeově kolegyni ze Sněmovny reprezentantů Cathy McMorrisové Rodgersové.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Donald Trump

Článek

O výběru Zinka informoval rovněž deník The Washington Post. Podle Politika zatím není jasné, zda Zinke nabídku přijme.

Pětapadesátiletý kongresman do roku 2008 sloužil u zvláštních sil amerického námořnictva a patřil k Trumpovým prvním podporovatelům. Reuters připomněl, že Zinke je přesvědčeným zastáncem americké energetické nezávislosti. Podporuje nejen využívání fosilních paliv, ale i obnovitelné zdroje a alternativní energii.

Pracovníci technologických firem nechtějí pracovat pro Trumpa

Asi stovka zaměstnanců amerických technologických firem se zavázala, že nebude pomáhat prezidentu Donaldu Trumpovi při vytváření databáze lidí podle jejich náboženství nebo při masových deportacích. Oznámila to agentura Reuters. Mezi signatáři otevřeného dopisu jsou zaměstnanci firem Google, Twitter a dalších.

Autoři dopisu poukazují na výroky Trumpa o vyhošťování migrantů a muslimů, které republikánský politik pronesl během předvolební kampaně. Přirovnávají je k holokaustu nebo k japonským internacím amerických válečných zajatců za druhé světové války.

„Raději zůstáváme solidární s americkými muslimy, s migranty a všemi lidmi, jejichž životy a živobytí ohrožuje politika budoucí vlády. Odmítáme vytvářet databáze osobních údajů podle ústavou chráněného náboženského přesvědčení. Odmítáme usnadňovat masové deportace lidí, kteří jsou podle vlády nežádoucí," uvádí se v dokumentu.

Trump se během kampaně několikrát střetl se šéfy technologických firem ze Silicon Valley, neshody panovaly v otázkách přistěhovalectví a vládní kontroly nad tokem informací. Vedoucí představitelé těchto firem se mají ve středu s Trumpem v New Yorku sejít, aby si svá stanoviska vyjasnili.

Reklama

Výběr článků

Načítám