Hlavní obsah

Trumpa kritizují kvůli zprávám o ruské pomoci v kampani

Budoucí americký prezident Donald Trump vyvolal v neděli vlnu kritických reakcí, když opakovaně odmítl informace Ústřední zpravodajské služby (CIA), podle níž ruští hackeři ovlivnili prezidentskou kampaň v jeho prospěch. Demokratičtí i republikánští politici hovoří o nutnosti nechat celý případ vyšetřit Kongresem.

Foto: ČTK/AP

Nastupující americký prezident Donald Trump

Článek

Americké zpravodajské služby podle zdrojů amerických médií dospěly k závěru, že s postupem kampaně letošních prezidentských voleb věnovali ruští vládní představitelé zvýšenou pozornost snaze pomoci Trumpovi zvítězit. Dokazuje to podle nich fakt, že ruští hackeři se dostali k datům obou politických stran, ale na veřejnost pustili jen informace o demokratické kandidátce Hillary Clintonové. [celá zpráva]

Trump v neděli v rozhovoru v televizi Fox News označil takové zprávy za "směšné" a uvedl, že za nimi stojí demokraté. Zároveň odmítl dostávat každodenní informace, které zpravodajské služby poskytují všem úřadujícím i nově zvoleným americkým prezidentům. "Nepotřebuji, aby mi příštích osm let říkali každý den stejné věci stejnými slovy," řekl Trump a dodal, že důležité zprávy od bezpečnostních složek dostane, když je bude potřebovat.

McCain chce vyšetřit i vazby Tillersona

Roli Ruska v Trumpově zvolení však chtějí prověřit nejen demokraté, jejichž zákonodárci o tom mluvili již v sobotu, ale i rostoucí počet republikánů. Předseda senátního bezpečnostního výboru John McCain v neděli uvedl, že v čele vyšetřování případu by měl stanout Trumpův kritik, další republikánský senátor Lindsay Graham.

Trump zároveň čelí tlaku i kvůli ruským vazbám šéfa společnosti Exxon Mobil Rexe Tillersona, který je podle médií favoritem na post jeho ministra zahraničí.

McCain, který v kampani kritizoval Trumpova vstřícná slova na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina, také přislíbil vyšetřit Tillersonovy údajné obchodní vazby na šéfa Kremlu. "Možná jsou striktně obchodní a mají souvislost pouze s jeho rolí v ropném průmyslu. V pořádku. (Ale) my jej vyslechneme," řekl McCain na adresu šéfa ropného gigantu Exxon Mobil, jehož vztahy s Moskvou senátoři prověří během případného schvalování do funkce ministra.

Trump označil Tillersonovy kontakty v Rusku za výhodu pro funkci šéfa diplomacie. "Je to velká výhoda, když zná spoustu důležitých hráčů. A zná je dobře. Dělá v Rusku ohromné obchody," dodal Trump. Jméno ministerského kandidáta hodlá oznámit příští týden.

Reklama

Výběr článků

Načítám