Hlavní obsah

Při požáru na party v Oaklandu uhořelo nejméně 30 lidí

Aktualizováno

Počet obětí požáru na taneční party v kalifornském Oaklandu stoupl na 30 a může ještě růst. Budova, kde hořelo, byla již před večírkem předmětem vyšetřování. Tři týdny před požárem město začalo vyšetřovat, zda v objektu nežijí nelegálně lidé. Úřady se obávají, že počet obětí neštěstí by mohl stoupnout až na 40.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Požár v kalifornském OaklanduVideo: Reuters

 
Článek

Budova nebyla určena k obývání. Podle agentury DPA to na tiskové konferenci prohlásil místní představitel oaklandského plánovacího úřadu Darin Ranelletti.

Areál, který zachvátily plameny, fungoval podle médií jako umělecká kolonie a údajně tam bydlelo až několik desítek osob.

V době neštěstí se tam konal koncert kapely Golden Donna a dalších skupin. Ranelletti uvedl, že pro podobnou kulturní akci v komerčním objektu bylo potřeba žádat o povolení. Žádné takové povolení ale město nevydalo, dodal.

Podle různých zdrojů bylo v okamžiku vypuknutí požáru v budově 50 až 100 lidí. Ačkoli se plameny podařilo uhasit, problémem je podle hasičů narušená statika stavby, která brání provést důkladnou prohlídku prostor. Většina obětí zřejmě zahynula ve druhém podlaží, do kterého se navíc zřítila střecha. Jedinou možností úniku odtud bylo provizorní schodiště vyrobené z přepravních palet. Budova navíc neměla samohasicí systém, který by se automaticky v případě požáru spustil. Chyběly také hlásiče kouře.

Foto: Reuters

Budova, kterou zachvátil požár.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na obyvatele budovy si policii už dřív stěžovali sousedé. Ti upozorňovali na hromadící se odpadky před objektem, které podle nich mohly představovat nebezpečí.

Bob Mule, jeden z umělců, kteří objekt obývali, řekl listu East Bay Times, že se snažil dostat z plamenů svého kamaráda, ale nepodařilo se mu to. „Doslova jsem cítil, jak se mi loupe kůže a plíce se mi naplňují kouřem. Nedokázal jsem zprovoznit hasicí přístroj.“

Očitý svědek události John Evanofski na Facebook napsal: „Dorazil jsem, když přijížděly první hasičské vozy. Celé místo hořelo, ze střechy šlehaly obrovské plameny. Na chodníku, kde se choulilo mnoho mých přátel, kteří se koncertu zúčastnili, bylo cítit žár. Většina z nás plakala a nebyla schopná reagovat. Bylo strašné horko a bylo hrozné vědět, že spousta z nás je pořád uvnitř.“

Blízcí pohřešovaných na sociálních sítích pátrají po informacích a píší slova útěchy. CNN cituje nejmenovanou matku, která na Facebook napsala, že její syn se stále pohřešuje. „Jak čas ubíhá, skutečnost se pomalu drápe do našich srdcí. Nestačí na to slova.“

Reklama

Výběr článků

Načítám