Hlavní obsah

Nejméně devět lidí uhořelo na party v Kalifornii

• Aktualizováno

Nejméně devět lidí přišlo o život při požáru v kalifornském Oaklandu. Dalších 25 osob je nezvěstných, uvedla televize KTVU. V budově se měla v noci konat party.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Požár v kalifornském OaklanduVideo: Reuters

 
Článek

Požár byl nahlášen v pátek před půlnocí tamního času. V budově má svá studia několik umělců, uvedla policie.

Uvnitř mělo být podle odhadů hasičů asi padesát, ale možná i sto lidí. Úřady proto požádaly občany, aby nahlásili šerifovi, pokud někoho postrádají.

Hasiči v sobotu zůstávají na místě. Velitelka hasičů Teresa Deloach-Reed sdělila, že zbývá prohledat ještě další části budovy, kde se nespustily žádné detektory kouře a evidentně tam nebyl automatický hasicí systém.

Byla to umělecká kolonie

„Ještě musíme budovu pořádně prohledat, neznáme potenciální počet obětí,” uvedla.

“Tohle je pro město opravdová ztráta, pro hasiče, kteří zasahovali i lidi, kteří ztratili příbuzné a přátele. Je to skutečná tragédie,” dodala.

„Bylo tam vedro a moc kouře, úplně jsem cítil, jak se mi loupe kůže a jak se dusím,” řekl svědek Bob Mule televizi Fox.

Areál, kde se neštěstí stalo, fungoval podle médií jako umělecká kolonie, žilo zde asi deset lidí s dětmi. Děti podle Fox News vyvázly bez zranění. Příbuzní a přátelé, kteří nemohou kontaktovat své bližní, zveřejňují výzvy a fotografie na sociálních sítích. Mnozí čekají na zprávy v úřadu šerifa, uvedla ČTK.

Většina obětí podle informací Fox News zahynula ve druhém podlaží, do kterého se navíc zřítila střecha. Místní televize uvedla, že schodiště do patra byla zřejmě vyrobeno z přepravních palet. Situace v budově je značně nepřehledná, prohledávání komplikuje nejen statické poškození stavby, ale také velké množství vybavení, nábytku, soch, obrazů, hudebních nástrojů a dalších uskladněných předmětů.

Reklama

Výběr článků

Načítám