Hlavní obsah

Texas ohlásil první nákazu virem zika

Dallas

Úřady amerického státu Texas oznámily v pondělí první případ nákazy virem zika, jejímž původcem byli zřejmě místní komáři. Texas je po Floridě druhý stát USA s lokálním přenosem nákazy viru, který se spojuje s defekty mozku u novorozenců.

Foto: Centers for Disease Control/James Gathany/Handout, Reuters

Samička komára druhu Aedes aegypti, který ziku přenáší.

Článek

Nákaza byla zaznamenána u ženy žijící v okresu Cameron poblíž hranice s Mexikem. Protože není těhotná, nehrozí, že by její dítě trpělo mikrocefálií, sdělilo texaské ministerstvo zdravotnictví. Žádné další podezření na případ nákazy zikou zatím nemají.

První případy nákazy zikou na území USA byly zaznamenány koncem července na Floridě a tamní úřady zahájily postřiky pesticidy, které mají hubit jak dospělé komáry, kteří nemoc přenášejí, tak jejich larvy. Americký Kongres koncem září schválil 1,1 miliardy dolarů (28 miliard korun) na různé formy boje proti šíření viru.

Nákaza virem zika má u dospělých mírný průběh, ale u lidského plodu může způsobit zpomalení vývoje mozku. Nynější epidemie trvá zhruba rok a nejvíce případů onemocnění bylo zaznamenáno v Brazílii. Virus se rozšířil do téměř celé Latinské Ameriky, ojedinělé případy se objevily i na jiných kontinentech včetně Evropy.

Krizový výbor Světové zdravotnické organizace (WHO) tento měsíc oznámil, že virus zika už nepředstavuje celosvětovou zdravotní hrozbu, boj proti němu ale musí dál pokračovat. Pozbyl tak platnost celosvětový stav nouze kvůli viru zika, který WHO vyhlásila před devíti měsíci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám