Hlavní obsah

Ohlasy na Castrův odchod: Brutální diktátor, zhodnotil Trump. Sobotka doufá v obnovení svobody

Právo, Novinky, ČTK, ivi, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) míní, že Fidel Castro zprvu jako revolucinář ztělesňoval velké naděje, ale posléze se z něj stal diktátor. V souvislosti s úmrtím někdejšího vůdce kubánského režimu premiér řekl, že věří v posilování občanské svobody na Kubě. A reakce přicházejí i od dalších českých i světových politiků. Fidel Castro zemřel v noci na sobotu ve věku 90 let.

Foto: ČTK/AP

Bývalý vůdce kubánských komunistů na snímku z února letošního roku.

Článek

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) připomněl Castrův příznivý postoj k sovětské invazi do Československa v roce 1968.

„Možná někdy Fidel Castro bojoval za svobodu. Ale já jsem nikdy nemohl zapomenout, že když jsme my v roce 1968 také bojovali za kus svobody, tak Fidel Castro podpořil Sovětský svaz a invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa," sdělil Zaorálek ČTK.

Dodal, že Castrovy sliby demokratických reforem skončily pronásledováním opozice, cenzurou tisku a zákazem emigrace.

„To vše jsme poznali sami doma velmi dobře. Proto pro nás asi jeho postava není romantickou legendou,“ dodal Zaorálek.

Předseda KSČM Vojtěch Filip označil Castra za „bojovníka za svobodu kubánského lidu“. Vyjádřil soustrast Castrově rodině, „kubánskému lidu a všem, jež na odkaz Fidela Castra nikdy nezapomenou“.

Reakce na úmrtí bývalého kubánského vůdce začaly od ranních hodin přicházet od světových politiků.

Výmluvně se vyjádřil nově zvolený americký prezident Donald Trump. „Fidel Castro je mrtvý!” oznámil nejdříve suše na Twitteru.

Později už byl ostřejší. Castro byl podle něj brutální diktátor, který téměř šest desítek let utlačoval svůj vlastní lid. „Naše administrativa udělá vše, co bude moci, aby zajistila, že kubánský lid bude konečně moci nastoupit svou cestu směrem k prosperitě a ke svobodě,“ uvedl Trump v prohlášení.

Mezi prvními, kteří se ke Castrovu úmrtí vyjádřili, byl s kubánským vůdcem ideově spřízněný venezuelský prezident Nicolás Maduro, jenž vyzval všechny světové revolucionáře, aby „pokračovali v odkazu” kubánského diktátora. indický premiér Naréndra Módí či francouzský socialistický prezident Francois Hollande.

Protichůdné ohlasy přicházejí z Evropské komise. Zatímco předseda komise Jean-Claude Juncker hovoří o ztrátě „jedné z historických osobností 20. století, jejíž odkaz bude teprve posouzen” a jež byla „pro mnohé hrdina”, komisařka pro obchod je vůči podobným výrokům silně kritická.

„Fidel Catro byl diktátor, který 50 let utlačoval své lidi. Je zvláštní slyšet v dnešních zprávách všechny ty pocty,” postěžovala si na Twitteru.

Soudruh Castro bude žít věčně.
Si Ťin-pching

Ruský prezident Vladimir Putin označil zesnulého za upřímného a spolehlivého přítele Ruska a „symbol celé epochy”.

„Soudruh Castro bude žít věčně,” uvedl zase čínský prezident Si Ťin-pching, podle nějž čínský lid ztratil „dobrého soudruha”.

Podobný názor vyjádřil i slovenský premiér Robert Fico, jehož země právě předsedá EU. „Kuba nikdy nikoho neohrožovala, chtěla pouze žít svým vlastním životem. Mnozí ji za tuto odvahu nenáviděli,” uvedl Fico.

„Chci vyjádřit upřímnou soustrast Kubě v souvislosti s úmrtím Fidela Castra – nositele této odvahy,“ vyznal se Fico z obdivu ke komunistickému vůdci. Dodal, že v případě pozvání, rozhodně dorazí na pohřeb.

Za smutnou zprávu označil informaci o Castrově úmrtí papež František. Dodal, že se bude modlit za jeho klidné spočinutí.

Z okruhu kubánského exilu a opozice zní na adresu zesnulého kritika.

„Fidel Castro před 57 let zradil demokratické aspirace kubánského lidu a zavedl totalitní diktaturu. Jeho odchod znamená historickou příležitost učinit přítrž mimořádnému utrpení a represím, které jeho režim způsobil,“ uvedla kubánsko-americká organizace US Cuba Democracy PAC.

Ileana Rosová-Lehtinenová, první Američanka kubánského původu zvolená do amerického Kongresu, označila Castra za tyrana a zločince. Jeho smrt označila za „příležitost usilovat o Kubu, která bude svobodná, demokratická a prosperující”.

V Miami mezi tamní početnou kubánskou exulantskou komunitou v reakci na Castrův odchod propukly spontánní oslavy.

Kubánská disidentka a bloggerka Yoani Sánchezová komentovala Castrovu smrt slovy: „Už chybí jen několik hodin do prvního úsvitu mého života bez Fidela Castra.”

Castro má na svědomí tisíce mrtvých

Podle odhadů profesora politologie Rudolpha J. Rummela Castrův kubánský režim v letech 1958–87 z politických důvodů popravil mezi čtyřmi a 33 tisíci lidí. Podle Černé knihy komunismu režim popravil 15 až 17 tisíc lidí.

Pod vedením Castrova přítele a spolubojovníka Ernesta Che Guevary rovněž probíhala perzekuce kubánských homosexuálů. Mnozí z nich byli odvlečeni do koncentračních táborů, nebo dokonce popraveni.

Kuba v reakci na Castrovo úmrtí vyhlásila devítidenní státní smutek.

Anketa

Bude podle vás Kuba po Castrově smrti demokratičtější?
Ano
17,6 %
Ne
82,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1294 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřel Fidel Castro

Ve věku 90 let zemřel vůdce kubánské revoluce a dlouholetý prezident Fidel Castro. Oznámil to v sobotu podle agentury AFP jeho mladší bratr Raúl, který Fidela...

Výběr článků

Načítám