Hlavní obsah

Byznys, či politika? Role magnátových dětí je dosud nejasná

Právo, ČTK, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když budoucí americký prezident Donald Trump sliboval, že obchodní záležitosti předá třem nejstarším potomkům, Donald mladší (38), Ivanka (35) a Eric (32) se zároveň stali členy týmu pro přechod do Bílého domu. Mezi soukromým byznysem a politikou tak panuje nejasná hranice, míní agentura AP.

Foto: Jim Young, Reuters

Trumpova rodina. Zleva Tiffany, Lara, Eric, Barron, Melania, Ivanka, Jared, Donald Jr.

Článek

Tři nejstarší Trumpovy děti, jež má s bývalou českou manželkou Ivanou, se přitom podle agentury už nyní výrazně podílejí na sestavování budoucí americké vlády. Účastní se setkání s kandidáty na vládní posty a v nočních telefonátech besedují se svým otcem. Přičinily se například o to, aby se personálním šéfem Bílého domu stal Reince Priebus.

Minulý čtvrtek byla Ivanka se svým manželem Jaredem Kushnerem přítomna jednání mezi Trumpem a japonským premiérem Šinzóem Abem.

Mohou být poradci

Trumpovy děti mají omezené možnosti, pokud jde o oficiální posty ve Washingtonu. Kongres v roce 1967 schválil zákon, který prezidentům zakazuje jmenovat členy rodiny do úřadů, jež hlava státu řídí. Zákon ale nebrání, aby děti působily jako neplacení či neformální poradci.

Ani Eric a Ivanka se nevyhnuli kritice, když se nestačili zaregistrovat k hlasování v primárkách v New Yorku. Nadšence afrického safari Erika a Donalda juniora zase kritizovali ochránci zvířat. Donald si navíc v září vysloužil odsudky za to, že přirovnal syrské uprchlíky k misce bonbónů, z nichž některé jsou otrávené. [celá zpráva]

Foto: Mike Segar, Reuters

Donald Trump s manželkou Melanií, dcerou Ivankou a synem Barronem

Nejvlivnější prezidentské děti

Celkově ale Trumpovi potomci mají výrazně uhlazenější vystupování než jejich otec a pomáhají tak vylepšovat jeho image. Zejména Ivanka, jejíž muž pochází z okruhu demokratů a která se velmi přátelí s Chelsea, jedinou dcerou poražené prezidentské kandidátky Hillary Clintonové, může oslovit širší politické spektrum více než budoucí prezident.

Související téma:

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Donald Trump

Například pondělní komentář listu Le Monde dokonce ženu, jež otce přesvědčila, aby navrhl zavedení placené mateřské dovolené, označil za potenciálně lepší první dámu než Trumpovu manželku Melanii. Trojice magnátových potomků má každopádně nakročeno k tomu, aby se stali nejvlivnějšími prezidentskými dětmi za několik posledních desetiletí, míní AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám