Hlavní obsah

Svět může ohrozit virus mayaro. Nikdo neví, co dokáže

Virus zika ještě před pár lety znali jen experti na tropickou medicínu, dnes o něm slyšel téměř každý. Podařilo se mu totiž opustit džungli a dostat se do hustě obydlených částí světa. Nyní se Jižní Amerikou šíří virus mayaro, o němž toho nikdo příliš neví.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Virus mayaro medicína popsala poprvé už před šedesáti lety, vždy se ale vyskytoval jen v malých uzavřených komunitách, a tak se o něj nikdo příliš nezajímal. Letos však komáři nákazu projevující se zimnicí, bolestí kloubů, horečkou a vyrážkami přenesli dál, čímž vyvolali riziko epidemie.

Mayaro, podobně jako například žlutou zimnici, sice zatím přenášejí tropičtí komáři, podle odborníků ale hrozí, že se adaptuje na ve městech běžnější druhy, jako je komár egyptský a komár tygrovaný. To by významně zvýšilo potenciál viru rozšířit se do dalších částí světa.

„Viry, které se v minulosti šířily jen ojediněle, tak nyní budou šířit ve větší míře. A když máte větší schopnost přenosu, stačí několik turistů, kteří vir přenesou domů ve vlastní krvi a založí nové ohnisko epidemie,“ popsal Sanjaya Senanayake serveru News.com.

Co se bude dít dál, odborníci zatím netuší. „Může vyvolat masivní epidemii dřív, než zjistíme, co vlastně s lidským tělem dělá. O mayaru se obecně předpokládá, že nevyvolává žádné závažné komplikace, to jsme si ale o viru zika mysleli taky,“ dodává Senanayake.

Prozatím byla infekce virem mayaro zaznamenána v září na severu jihoamerického kontinentu a na Haiti, kde se nikdy předtím nevyskytovala. Odborníci tak identifikovali mayaro u 100 tisíc nakažených.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám