Hlavní obsah

Trump chce v nejvyšším soudu odpůrce potratů a zastánce zbraní

– Washington

Nově zvolený americký prezident Donald Trump hodlá na uvolněné místo u nejvyššího soudu jmenovat soudce, který je zastáncem volného držení zbraní a odpůrcem potratů. Řekl to ve svém vůbec prvním povolebním rozhovoru s televizí CBS. Republikánský miliardář rovněž poznamenal, že nehodlá nijak zpochybňovat legálnost sňatků homosexuálů. Za svého poradce si vybral extrémního nacionalistu a odpůrce migrantů Steva Bannona.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Donald Trump

Článek

„Jsem zastáncem (nenarozeného) života, a ti soudci budou také jeho zastánci...A budou velkými stoupenci druhého dodatku (ústavy),” řekl Trump v pořadu CBS 60 minut, když hovořil o svých potenciálních kandidátech na místo, které se u nejvyššího soudu uvolnilo smrtí konzervativního soudce Antonina Scalii. Druhý dodatek ústavy zaručuje Američanům právo pořídit si zbraň.

Zatímco v těchto tématech výrazně rozdělujících americkou společnost se Trump vymezil jasně v souladu s tradiční republikánskou politikou, k další z citlivých otázek zaujal neutrálnější postoj.

Manželství osob stejného pohlaví v úřadě prý nehodlá řešit, neboť to podle něho je „již rozhodnutá” otázka. Nejvyšší soud loni svým verdiktem fakticky povolil sňatky homosexuálů ve všech 50 státech USA, ačkoli někde úředníci odmítají gaye či lesby oddávat s odkazem na své náboženské přesvědčení.

Trump si už vybral dva spolupracovníky

Nově zvolený americký prezident Donald Trump si vybral do funkce personálního šéfa Bílého domu předsedu Národního výboru Republikánské strany Reinceho Priebuse. Pro funkci hlavního poradce si pak zvolil šéfa své volební kampaně Steva Bannona označovaného kritiky za krajního nacionalistu. Podle agentury AP to v neděli oznámil Trumpův tým.

Foto: Joe Skipper, Reuters

Předseda Národního výboru Republikánské strany Reince Priebus

Priebus byl během volební kampaně Trumpovým věrným spojencem. Má úzké vztahy s vedoucími představiteli republikánů, především s předsedou Sněmovny reprezentantů Paulem Ryanem. Bannon byl před příchodem do Trumpova volebního týmu šéfem konzervativního webového portálu Breitbart News, který byl pod jeho vedením znám výrazně protipřistěhovaleckou a nacionalistickou rétorikou a zmiňoval každý zločin migrantů v EU.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Šéf Trumpovy volební kampaně Stephen Bannon

Priebus i Bannon patřili podle spekulací médií k adeptům na významné posty v Trumpově administrativě. Personální šéf je druhým nejdůležitějším mužem Bílého domu. Řídí zaměstnance a rozhoduje, kdo získá přístup k prezidentovi.

„Steve a Reince jsou vysoce kvalifikovanými lídry, kteří dobře spolupracovali při naší kampani a dovedli nás k historickému vítězství. Nyní je oba budu mít v Bílém domě,” uvedl Trump.

Podle komentářů amerických médií se nově zvolený prezident pokusil jmenováním ideově velmi odlišných figur uspokojit dvě křídla republikánů. Zatímco Priebus reprezentuje spíše konzervativní část strany, Bannon je rázným kritikem establishmentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám