Hlavní obsah

Obama přijal Trumpa a slíbil, že udělá vše pro jeho úspěch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Dosluhující demokratický prezident Spojených států Barack Obama ve čtvrtek večer SEČ přijal svého republikánského nástupce Donalda Trumpa v Bílém domě. Po schůzce oba prezidenti předstoupili před novináře a Obama slíbil, že udělá vše pro to, aby Trump uspěl, protože pak uspějí i USA. Chce také ulehčit hladké předání prezidentské funkce.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Barack Obama a jeho nástupce v Bílém domě Donald Trump.

Článek

„Je důležité, abychom všichni společně čelili výzvám. Udělám vše, co bude v mých silách, abych vám pomohl uspět,“ řekl Obama Trumpovi před novináři v Bílém domě.

„Mluvili jsme o řadě věcí, včetně několika potíží. Těším se na další spolupráci s prezidentem,“ řekl poté Trump a ocenil „opravdu skvělé věci, kterých se podařilo dosáhnout”.

Trump po schůzce s Obamou prohlásil, že se těší na další budoucí setkání. Před novináři prezidenta označil za velmi dobrého chlapíka. Setkání, které původně mělo trvat asi čtvrt hodiny, se nakonec protáhlo asi na hodinu a půl. Neslo se v korektním duchu, v němž se neodrážely silné výroky, jež si oba během prezidentské kampaně adresovali. Trump Obamu označil za nejhoršího prezidenta, Obama Trumpa zase označoval za nekvalifikovaného pro nejvyšší úřad v zemi.

Obama s Trumpem jednali v Oválné pracovně, která je ikonickým srdcem Bílého domu i prezidentské moci. Schůzku nesnímaly kamery, po setkání oba politici jen krátce vystoupili před novináři. Otázky přítomní novináři pokládat nemohli.

Obama ve už středu řekl, že jeho odlišné názory s Trumpovými nejsou žádným tajemstvím. „Nebude to jednoduchá schůzka,” podotkl před čtvrteční schůzkou Obamův mluvčí Josh Earnest.

Současný prezident nicméně přislíbil, že Trumpovi poskytne stejně vysokou úroveň profesionální zdvořilosti, jaké se mu dostalo od republikánského prezidenta George Bushe mladšího před osmi lety, když od něj přebíral moc.

Z Bílého domu odjede Trump na Kapitol, kde se k separátním jednáním sejde s předsedou Sněmovny reprezentantů Paulem Ryanem a se šéfem republikánské většiny v Senátu Mitchem McConnellem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám