Hlavní obsah

Mexiko chce spolupracovat s Trumpem, zeď ale stavět nebude

– Mexiko

Mexický prezident Enrique Peña Nieto poblahopřál Donaldu Trumpovi k vítězství v amerických prezidentských volbách a uvedl, že je připraven se svým novým kolegou spolupracovat. Šéfka mexické diplomacie Claudia Ruizová označila vztahy s USA za strategické. Mexiko podle ní ale bude nadále prosazovat volný obchod a nechystá se platit ani budovat mezi oběma zeměmi zeď, kterou Trump navrhoval ve své předvolební kampani.

Foto: Henry Romero, Reuters

Donald Trump a mexický prezident Pena Nieto se setkali už před volbami.

Článek

Nieto se s Trumpem v pozdějším telefonickém rozhovoru dohodli, že se sejdou, aby projednali budoucí vztahy obou zemí. Podle agentury AFP se tak má pravděpodobně stát ještě před Trumpovou přísahou v lednu příštího roku.

„Dohodli jsme se s nově zvoleným prezidentem (USA), že se sejdeme nejraději již v průběhu přechodného období, abychom jasně definovali budoucí vztahy mezi oběma zeměmi,” řekl Nieto na tiskové konferenci. Telefonický rozhovor s Trumpem, ve kterém se dohodli na schůzce, označil Nieto za „srdečný, přátelský a uctivý”.

 Rozšíří síť konzulátů

„Mexiko a USA jsou přátelé, partneři a spojenci, kteří musí pokračovat ve spolupráci za účelem konkurenceschopnosti a rozvoje Severní Ameriky,” napsal předtím mexický prezident na svém twitterovém účtu. Trump se v předvolební kampani vyjadřoval kriticky k Severoamerické dohodě o volném obchodu (NAFTA) mezi USA, Kanadou a Mexikem, která podle něj připravila Američany o práci a je prý výhodnější pro Mexiko než pro USA.

Trump před volbami také prohlásil, že postaví zeď na hranici Mexika s USA, jejíž výstavbu zaplatí Mexiko. Řekl rovněž, že deportuje milióny ilegálních migrantů, kteří podle něj do USA přinesli kriminalitu a sebrali Američanům práci.

„Zaplatit za postavení zdi je mimo naše uvažovaní, jedinou naší vizí je integrace,” zdůraznila mexická ministryně zahraničí. K možnému vyhoštění Mexičanů, kteří nyní žijí v USA, uvedla, že její úřad v současnosti pracuje na změně konzulárního systému. „Transformujeme naši konzulární síť v USA, abychom chránili a podpořili Mexičany,” řekla bez dalších podrobností Ruizová. Dodala jen, že změna by měla být hotova do roka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám