Hlavní obsah

Trump prý slíbil dál chránit Jižní Koreu za stávajících podmínek

Soul
Aktualizováno

Vítěz prezidentských voleb v USA, republikánský kandidát Donald Trump, údajně potvrdil závazek bránit Jižní Koreu v rámci stávající obranné aliance. Podle jihokorejské agentury Jonhap, která se odvolala na diplomatické zdroje, tak učinil během telefonického rozhovoru s jihokorejskou prezidentkou Pak Kun-hje. Trump to nepotvrdil.

Foto: Ahn Jung-won, ČTK/AP

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje

Článek

„Budeme s vámi na sto procent,” řekl budoucí republikánský prezident podle jihokorejské prezidentské kanceláře. Trump v desetiminutovém telefonickém rozhovoru s prezidentkou řekl, že KLDR je velmi nestabilní zemí.

Jihokorejská prezidentka v rozhovoru zdůraznila, že severokorejský jaderný program je nyní největší hrozbou pro bezpečnost Soulu i Washingtonu, a je proto třeba udržet pomocí tvrdých sankcí tlak na Pchjongjang. Varovala také, že se KLDR v následujících týdnech zřejmě dopustí nějaké provokace, neboť k nim už v minulosti využívala období mezi zvolením a přísahou nového amerického prezidenta.

Agentura Reuters připomněla, že Trump v předvolební kampani v dubnu hlásal, že Spojené státy musejí být připraveny nechat jednotlivé země, aby se o sebe postaraly, i kdyby to znamenalo, že budou mít jaderné zbraně. Hovořil přitom o Japonsku a Jižní Koreji, které čelí jaderné hrozbě ze strany KLDR. Trump v předvolební kampani také uvedl, že je ochoten jednat o zastavení jaderného programu jeho země přímo se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem.

„Obamova politika selhala”

Podle čtvrtečního komentáře oficiálního listu severokorejské komunistické strany je přání Spojených států, aby se KLDR vzdala svého jaderného programu, jen „fantazií”.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Politika nátlaku a sankcí vůči Pchjongjangu podle něj selhala. „Jediné, čeho Obamova administrativa dosáhla, je to, že administrativa, která nastoupí příští rok, bude muset jednat se silnou jadernou mocností,” uvedl list Rodong sinmun, aniž přímo zmínil Trumpovo jméno. Severní Koreou financované noviny, které vycházejí v Japonsku, uvedly, že by se měl Trump ve vztahu ke KLDR poučit z chyb svého předchůdce Baracka Obamy.

Reklama

Výběr článků

Načítám