Hlavní obsah

Kauza s e-maily skončila jen zdánlivě. Trump by kvůli nim mohl zpochybnit volby

Novinky, jem
Washington

Americká FBI ve finále prezidentské kampaně v USA pořádně míchá kartami. Zatímco před dvěma týdny nadzvedla demokraty, když znovu otevřela kauzu e-mailové komunikace jejich kandidátky Hillary Clintonové, nejnověji rozzuřila tábor republikána Donalda Trumpa, když věc naopak odložila. Do jaké míry to může ovlivnit výsledek voleb, není jasné. Je ale jasné, že v případě prohry Trumpa se může stát kauza jedním z argumentů pro zpochybnění voleb.

Foto: Staff, Reuters

Hillary Clintonová a Donald Trump

Článek

Když FBI před dvěma týdny oznámila, že e-maily opět prověřuje, objevil se průzkum, který naznačoval, že Trump u voličů těsně vede. Další průzkumy však už znovu favorizovaly Clintonovou a i podle těch posledních je demokratická kandidátka stále vpředu, konstatuje televize ABC.

Pokud se tedy uzavření kauzy s e-maily nějak projeví, zřejmě tak, že posílí náskok Clintonové a definitivně posvětí její vítězství.

Načasování znovuotevření a opětovného odložení aféry kolem soukromých e-mailů obsahujících tajné informace by se ovšem mohlo znovu stát tématem po volbách. Pokud by Clintonová vyhrála, mohl by Trump vyšetřování využít, aby zpochybnil výsledek voleb. Jeho dřívější i poslední výroky nasvědčují, že by to neváhal udělat.

To, že se budou občané muset nechat překvapit, zda uzná případnou porážku, už Donald Trump řekl v jedné z předvolebních debat v televizi, čímž šokoval nejen Clintonovou, ale i moderátora diskuse. [celá zpráva] Neuznání výsledku prezidentských voleb totiž Amerika v moderní historii nepamatuje a bezprecedentní krok by mnozí považovali za popření demokracie v nejvýznamnější demokratické zemi světa.

„Řeknu to, až to přijde. Zatím vás ponechám v napětí, zda výsledky voleb přijmu,” prohlásil Trump 20. října.

650 tisíc e-mailů za osm dní  

V noci na pondělí už Trump naznačoval možné spiknutí. „V tuto chvíli je (Clintonová) chráněna zmanipulovaným systémem. Je to totálně zmanipulovaný systém. Říkám to už dlouho,“ řekl.

Jisté je, že se oba kandidáti budou snažit využít poslední informace ve svůj prospěch. Zatímco tábor Clintonové se chlubí, že si byl „vždy jistý”, že červencové rozhodnutí nestíhat Clintonovou nic nezvrátí, Trump poukazuje na to, že FBI nemohla stihnout všechny e-maily prověřit.

„Nemůžete prověřit 650 tisíc e-mailů za osm dní. To nezvládnete. Hillary Clintonová je vinna. Ví to ona, ví to FBI, vědí to lidé a je na občanech, aby ji dohnali před spravedlnost,“ uvedl Trump podle CNN.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám