Hlavní obsah

Trump a Clintonová bojovali o voliče pár desítek kilometrů od sebe

Washington
Aktualizováno

Jen několik desítek kilometrů dělilo ve čtvrtek večer rivaly v boji o Bílý dům Hillary Clintonovou a Donalda Trumpa, kteří se pět dní před volbami vydali za voliči do jednoho z důležitých nerozhodnutých států, do Severní Karolíny. Demokratka se pokoušela přimět k účasti tamní silnou černošskou populaci, republikán zpochybňoval před vojáky její velitelské schopnosti.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Donald Trump

Článek

Clintonová si na mítink v severokarolínské metropoli vzala na pomoc svého někdejšího konkurenta z primárek Bernieho Sanderse, který je oblíben zvláště mezi mladými levicově smýšlejícími voliči.

Bývalá první dáma se snažila zdůraznit jednotu své strany a prohlásila, že volby jsou „mnohem větší zábava”, když je se Sandersem „na stejné lodi”. Trumpa, který cílí na nespokojené bělošské voliče, nařkla z toho, že skrytě razí ideu nadřazenosti bílé rasy a láká do svého tábora voliče považující tuto myšlenku za normu. Snažila se tak přesvědčit černochy, aby hlasovali proti němu.

Clintonová má podle průzkumů v souboji o 15 volitelských hlasů v tomto státě na východním pobřeží USA drobný náskok, klíčová pro ni ovšem bude právě výše volební účasti černochů.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Hillary Clinton na mítinku v Des Moines

Trump před veterány

Trump, který předstoupil před voliče na mítinku v nedalekém městě Selma, varoval ve státě se silným zastoupením vojáků a vysloužilců před představou své sokyně jako vrchní velitelky americké armády. Několika desítek válečných veteránů, které si pozval na pódium, se podle agentury AP zeptal, zda si ji dovedou představit „jako svého šéfa”. „Nemyslím si to,” odpověděl si sám.

Vedle Severní Karolíny se však bojovalo i o další státy, kde není podpora voličů jasná pro jednu či druhou stranu. Prezident Barack Obama vyrazil přemlouvat zvláště mladé voliče pro podporu své bývalé ministryně zahraničí na Floridu a jako již mnohokrát se opřel do Trumpa, který podle něho „poškodí naši demokracii”. Florida, jejíchž 29 volitelů je z nerozhodnutých států vůbec nejvíce, se podle posledních průzkumů vrátila od dřívější podpory Clintonové ke zcela vyrovnanému stavu.

Trump dal už předtím najevo, že mu vadí Obamovo zapojení do kampaně, místo aby vytvářel nová pracovní místa a zajišťoval financování projektu zdravotní péče. Vyzval ho, aby se vrátil do práce pro americký lid.

Viceprezidentský kandidát demokratů Tim Kaine pro změnu vyrazil do Arizony, kde se projevem ve španělštině snažil přesvědčit k účasti u voleb zdejší sílící hispánskou populaci, která by podle anket mohla tradičně republikánský stát převážit na stranu demokratů.

Za Trumpa naproti tomu orodovaly jeho ženy - manželka Melania pronesla řeč o své představě práce první dámy v Pensylvánii a dcera Ivanka přesvědčovala obyvatele New Hampshire, že její otec učiní přítrž příjmové nerovnosti mezi muži a ženami.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám