Hlavní obsah

Clintonová si i přes informace zveřejněné FBI udržela náskok, píše Reuters

Washington

Hillary Clintonová si navzdory novým znepokojivým informacím FBI o elektronické poště udržuje prakticky stálý náskok před svým soupeřem Donaldem Trumpem. Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters a společnosti Ipsos, který byl zveřejněn ve středu. Demokratická kandidátka má před svým republikánským sokem náskok šest procent.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Demokratická kandidátka do Bílého domu Hillary Clintonová

Článek

Průzkum byl proveden těsně po prohlášení šéfa FBI Jamese Comeyho o nálezu nového souboru služebních e-mailů, které Clintonová rozesílala ze své soukromé poštovní schránky v rozporu s obvyklou praxí. Comey přitom prohlásil, že neví, zda pošta obsahuje něco důležitého.

Jeho postup vyvolal kritiku z demokratického tábora, jenž šéfa FBI obvinil z neoprávněného zasahování do volební kampaně.

Podle průzkumu Reuters/Ipsos by se pro Clintonovou vyslovilo 45 procent voličů, které jsou rozhodnuty jít k volbám. Trumpa by podpořilo 39 procent. Den před prohlášením Comeyho přitom Clintonová vedla rovněž o šest procent.

Jiné průzkumy z poslední doby signalizovaly ztrátu voličské podpory bývalé první dámy, některé dokonce ohlásily jednoprocentní náskok Trumpa. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Mike Blake, Reuters

Donald Trump v debatě republikánských kandidátů na prezidenta USA

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Hillary Clinton v americkém Kongresu

Středeční údaj serveru ClearRealPolitics, který vytváří průměr ze všech větších průzkumů preferencí, hovoří o tom, že Clintonová má náskok 1,7 procenta. Minulý pátek to bylo 4,6 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám