Hlavní obsah

Světové mocnosti provozují kosmické džudo

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2015 si Pentagon všiml ruské družice, která zaujala pozici blízko amerických stacionárních satelitů Intelsat a vzdálila se až po nějaké době. Neklamný příznak, že i Rusové se pustili do kosmického „džuda“ s cílem sledovat přímo nahoře své soupeře a chystat si svaly i pro situaci, že by je potřebovali vyřadit.

Článek

„Ministerstvo obrany začalo rázně chystat odpověď na ohrožení ze strany Číny a Ruska,“ informoval v září kongresmany generál John Hyten, šéf vesmírného velitelství letectva.

„Skutečnost, že jiná entita se může přiblížit k satelitům a rušit je, je pro bezpečnost USA velmi znepokojující,“ vyjádřila naléhavost problému Victoria Samsonová z Nadace bezpečný svět.

Ve hře jsou chod ozbrojených sil včetně navádění střel plně závislých na satelitech i klíčová civilní infrastruktura.

Vysoká hra, a to vysoko nad Zemí

Vysoká hra o získání vojenské výhody z kosmu začala už raketovou přebíjenou mezi USA a Sovětským svazem za studené války. Pak nastoupilo oslabené Rusko, ovšem klub se mezitím rozrostl o Čínu. Ta rivaly letos překvapila technologickou vyspělostí.

Jako první totiž vypustila satelit s kvantovým kryptografickým zařízením na ochranu svých vojenských a jiných tajných dat proti odposlechu. Pokus o průnik ihned zjistí a změní dešifrovací klíč s využitím kvantově provázaných fotonů – světelných částic.

Už před třemi lety Peking umístil na orbitu tři malé družice, z nichž jedna má robotické rameno. Z pohledu Ameriky jde o nejistotu, protože ztrácí náskok a převahu, zatímco Rusko a Čína nemíní zůstat pozadu podle úsloví „Když oni, my také“.

Ve Spojených státech tak zní znepokojené hlasy nad ztrátou výsadního postavení a horují pro bojové družice, jež by ty ruské a čínské v případě konfliktu zlikvidovaly.

USA byly první

Generál Hyten však mluví o tzv. nekinetických způsobech obrany, aby se neznásobil prstenec zhoubného odpadu vytvářející jakési kosmické smetiště kolem Země. Američané navíc už mají, a to dřív než Rusové a Číňané, aktivní úderné nástroje.

Od roku 2004 například pozemní stanici, jež může rušit satelitní komunikaci, vyzkoušeli raketu ke zničení družice a pořídili si čtyři manévrovací družice, jež mohou zblízka pozorovat jiné.

S tím, jak je stále více států s to operovat ve vesmíru, se otevírá jako nová realita, že bude víc militarizovaný.
Elbridge Colby, Středisko nové americké bezpečnosti

Kromě toho Pentagon vypouští speciální raketoplány X-37, velikostí asi třetinové v porovnání s legendárními raketoplány NASA, jejichž mise trvají měsíce až půldruhého roku a jsou opředeny záhadami, které vojáci drží přísně pod pokličkou.

V tichosti a na plné obrátky tak běží soupeření o ovládnutí strategických pozic v kosmu v přímé návaznosti na zbrojení na Zemi a ve vzduchu.

Zmíněné tři mocnosti stojí na prahu militarizace kosmu samého, přičemž sem chtějí dosáhnout i další země. „S tím, jak je stále více států s to operovat ve vesmíru, se otevírá jako nová realita, že bude víc militarizovaný,“ citovala agentura AFP prognózu Elbridge Colbyho ze Střediska nové americké bezpečnosti.

Vojenská soupeření v kosmickém prostoru zatím naštěstí nevedla k přímým střetům ani k lidským obětem. Terčem likvidačních experimentů jsou zatím vlastní vyřazené družice. Jako na Zemi nebo ve vzduchu si však zřejmě dřív nebo později i dění na oběžné dráze vyžádá zřízení horké linky.

Reklama

Výběr článků

Načítám